Zvezda - kavarna in slaščičarna v centru Ljubljane

V centru ljubljanske galaksije, na stičišču Wolfove ulice in Kongresnega trga, se nahaja del velikega ozvezdja nepopisnih dobrot, s preprostim in prepoznavnim imenom - Zvezda. Kavarno Zvezda so leta 1999 zasnovali in odprli brata Mitja in Damjan Sojer kot solastnika ter Urška Šefman Sojer kot direktorica in idejni vodja, ki nam je tudi prijzano odgovorila na zastavljena vprašanja.

Kdo je odprl kavarno Zvezda na Wolfowi in od kje ideja za ime?

Ime se je ponudilo kar samo, ker smo se ukoreninili poleg čudovitih dreves parka Zvezda. Z odprtjem prve kavarne Zvezda so se uresničile moje dolgoletne sanje, da bi lahko Ljubljani ponudila prijeten in prijazen prostor za druženje vseh tistih, ki se ob kavi ali čaju radi posladkajo z dobrimi in inovativnimi sladicami. Seveda začetki niso bili lahki, saj nisem imela nobenih pravih  izkušenj na področju gostinstva in podjetništva, na srečo pa je svet urejen tako, da s predanostjo, ljubeznijo in močno vizijo lahko premagaš tudi začetniško pomanjkanje določenih znanj, ki sčasoma pridejo sama po sebi.

Kje se poleg parka Zvezde še nahajate?

Danes, po 16 letih, imamo že šest Zvezd na različnih lokacijah in z različnimi družabnimi povezavami, ki jih ustvarjajo, a vsi z istimi vrednotami, ki temeljijo na dobrotah in prijetnem okolju. Med parkom Zvezda in Tromostovjem, med ljubljansko univerzo in Plečnikovim trgom, na vogalu Wolfove najdete  naše ozvezdje, ki jo sestavljajo Kavarna Zvezda, Bistro Zvezda in trgovinica Deli. Druga naša slaščičarna v centru mesta se nahaja v hotelu Slon, le kratek sprehod pa je potreben do naše najnovejše Zvezde, ki se nahaja v častitljivi ustanovi Narodne galerije, kjer si gostje lahko privoščijo Zvezdine dobrote ob pogledu na veličastni Robbov vodnjak. Utrujeni od nakupovanja pa se lahko naši gostje razvajajo tudi v BTC-ju, saj je v rdeče obarvani Hali 12 skrita še ena zvezda našega ozvezdja – Zvezda BTC, ki je s svojim značilnim ambientom in ponudbo prava oaza miru v glasnem nakupovalnem okolju.

Kaj vse zajema vaša ponudba?

Ponudba Zvezde je pisana in raznolika. Glavnina naše dejavnosti so seveda sladice; od tort, pit in zavitkov, do piškotkov vseh vrst, domačih marmelad, ročno izdelanih čokolad  in naravnega sladoleda, ponosni smo tudi na veganski in presni program  naših slaščic. Ne smem  pozabit omenit francoske slaščice, po imenu Makroni, ki ponosno zrejo iz Zvezdinih vitrin. December pa je vedno mesec Zvezdinih domačih potic, bogatih z raznoraznimi nadevi kot so orehi, pehtran, mak, čokolada, mandeljni. V Bistroju pa naši kuharski mojstri pripravljajo odlične jedi, ki temeljijo na svežih in sezonskih surovinah. Skupno vodilo vsem našim dobrotam je butična izdelava in uporaba zgolj najboljših in, če je le mogoče, tudi popolnoma naravnih sestavin.

Kaj so vaše specialitete, po čem se razlikujete od ostalih ponudnikov v Ljubljani in na kaj ste najbolj ponosni?

Od samega začetka dalje prisegamo na ročno izdelavo vseh naših izdelkov. Vse sladice pripravljamo tako, kot so to včasih počele naše babice. Vse kreme še vedno mešamo na roke z metlico za stepanje. Pri nakupu surovin pazimo, da je čisto vsaka preverjeno najboljše kakovosti. Uporabljamo Piamonte lešnike, Madagaskar vanilijo, pistacije iz Sicilije in za čokoladne dobrote eno najboljših čokolad na svetu, prestižno znamko Valhrona. Sadje in zelenjava so lokalnega porekla. V vsakem Zvezdinem izdelku se čuti neizmerna ljubezen do dela, ki ga opravljamo in na koncu tudi naša vizija, da gostom vedno ponudimo le najboljšo storitev in produkte. Težko bi izpostavila zgolj nekaj naših specialitet, saj  se za vsak naš izdelek enako trudimo in nanj tudi prisegamo. Če pa že moram izpostaviti nekatere produkte, ki so lastni samo Zvezdi, bi omenila edinstvene Bistrojeve hrustljavke, pripravljene iz bio polnovredne pirine moke brez kvasa, na kateri se bohotijo različni nadevi pa zmagovalni sladoled, narejen iz čokolade Domori, ki je osvojil drugo mesto na evropskem prvenstvu v izdelavi sladoleda in makrone, ki bi ponosno krasili tudi najboljše francoske slaščičarne ter potice, te značilne slovenske dobrote, ki smo jim dodali Zvezdin pridih. Najbolj ponosna sem na dejstvo, da že 16 let zagotavljamo vsak dan naš celoten program, ki je izjemno bogat in na dejstvo, da smo še vedno sposobni sprejemati nove izzive in spremembe na področju slaščic ter trendov v prehrani in gostinstvu.

Kaj bi rekli, da je skrivnost uspeha Zvezde?

Predvsem ljubezen do dela, ki ga opravljamo, neomajna vizija in zavedanje, da smo lahko uspešni le, če delujemo kot  dobro uglašena ekipa. Ohranjamo dosledno pozornost do naših gostov, saj je njihovo zadovoljstvo vedno na prvem mestu. Že 16 let jim ponujamo le najboljše in to iskreno, z ljubeznijo in toplino v srcu. Skrivnost uspeha Zvezde pa  je seveda tudi  uporaba visokokvalitetnih sestavin pri izdelavi naših izdelkov, v katere tkemo ljubezen in dobro energijo, vnaprej pa nas grejejo tople misli na to, kako bodo naši gostje ob njih uživali.

Zakaj ste izbrali lokacijo v Ljubljani in kaj vam prestolnica pomeni za posel?

Solastnika Zvezde in jaz smo bili rojeni v Ljubljani. Ljubljana je naš dom in v Ljubljani se odvijajo naša  življenja. V času, ko smo se odločali  za kavarno in  slaščičarno Zvezda, v Ljubljani še ni bilo tovrstne ponudbe. Po propadu 'klasičnih' ljubljanskih kavarn predosamosvojitvenega obdobja, ko je kazalo, da se je opcija urbanega meščanskega druženja za vedno izčrpala, smo zasnovali to preprosto formulo kavarne, ki je temeljila na mešanici izjemnih in inovativnih sladic ter urbane lokacije. Ljubljana bo vedno srce in duša našega poslovanja, ker smo zliti skupaj z okolico in njenimi ljudmi. Zaupanje, ki nam ga vlivajo, nam pomaga rasti in ustvarjati tudi proizvode, na katere mogoče sami ne bi niti pomislili.

Kakšne so želje za prihodnost?

V željah za prihodnost sem skromna. Želim si samo, da bi Zvezda še naprej dobro in uspešno poslovala, da bi naši zaposleni, ki so jedro vsega dobrega, še naprej ohranjali zadovoljstvo in da bi še rastlo zadovoljstvo naših gostov in strank, saj smo tukaj samo zaradi njih.

Misel za konec?

Imej lepe misli in bodi pozoren na svoje besede, ki jih izbiraš, saj te postanejo naša dejanja in oblikujejo nas vse.

 

Pripravil: Jaka Jaklič

Uredila: Urška Košir

Spletna stran: Zvezda

Slike: arhiv Zvezda

Oddaj komentar

Sledite nam:

Naša spletna stran uporablja piškotke, ki se naložijo na vaš računalnik. Ali se za boljše delovanje strani strinjate z njihovo uporabo?

Več o uporabi piškotkov

Uporaba piškotkov na naši spletni strani

Pravna podlaga

Podlaga za obvestilo je spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013. Prinesel je nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika.

Kaj so piškotki?

Piškotki so majhne datoteke, pomembne za delovanje spletnih strani, največkrat z namenom, da je uporabnikova izkušnja boljša.

Piškotek običajno vsebuje zaporedje črk in številk, ki se naloži na uporabnikov računalnik, ko ta obišče določeno spletno stran. Ob vsakem ponovnem obisku bo spletna stran pridobila podatek o naloženem piškotku in uporabnika prepoznala.

Poleg funkcije izboljšanja uporabniške izkušnje je njihov namen različen. Piškotki se lahko uporabljajo tudi za analizo vedenja ali prepoznavanje uporabnikov. Zato ločimo različne vrste piškotkov.

Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo na tej spletni strani

Piškotki, ki jih uporabljamo na tej strani sledijo smernicam:

1. Nujno potrebni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo uporabo nujno potrebnih komponent za pravilno delovanje spletne strani. Brez teh piškotov servisi, ki jih želite uporabljati na tej spletni strani, ne bi delovali pravilno (npr. prijava, nakupni proces, ...).

2. Izkustveni piškotki

Tovrstni piškotki zbirajo podatke, kako se uporabniki vedejo na spletni strani z namenom izboljšanja izkustvene komponente spletne strani (npr. katere dele spletne strani obiskujejo najpogosteje). Ti piškotki ne zbirajo informacij, preko katerih bi lahko identificirali uporabnika.

3. Funkcionalni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo spletni strani, da si zapomni nekatere vaše nastavitve in izbire (npr. uporabniško ime, jezik, regijo) in zagotavlja napredne, personalizirane funkcije. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletni strani.

4. Oglasni ali ciljani piškotki

Tovrstne piškotke najpogosteje uporabljajo oglaševalska in družabna omrežja (tretje strani) z namenom, da vam prikažejo bolj ciljane oglase, omejujejo ponavljanje oglasov ali merijo učinkovitost oglaševalskih akcij. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletu.

Nadzor piškotkov

Za uporabo piškotkov se odločate sami. Piškotke lahko vedno odstranite in s tem odstranite vašo prepoznavnost na spletu. Prav tako večino brskalnikov lahko nastavite tako, da piškotkov ne shranjujejo.

Za informacije o možnostih posameznih brskalnikov predlagamo, da si ogledate nastavitve.

Upravljalec piškotkov

Ljubljana nepremičnine d.o.o.