Zeleno drevo - božično drevesce, ki se po praznikih vrne v naravo

Ste vedeli, da zimzeleno drevo že od nekdaj predstavlja simbol življenja, samo v Sloveniji pa naj bi letos požagali okrog 35 tisoč božičnih dreves? Če še nimate svojega, vam 'Zeleno drevo' omogoča, da si na spletu izberete svoje živo drevesce, ki vam ga nato v loncu dostavijo na vaš dom ali v službo, po praznikih pa zopet odpeljejo in vrnejo nazaj v naravo. Znotraj Mestne občine Ljubljana vam drevo pripeljejo in odpeljejo zastonj.

Še preden je drevo postalo simbol božiča, je veljalo kot poganski simbol upanja in večnega življenja. Še posebej v zimskem času, ko drevesa nimajo listov, zelena barva še toliko bolj simbolizira življenje. Zimzelena drevesa so bila del čaščenja v času zimskega solsticija 21. ali 22.  decembra že pred več kot 3000 leti. Čeprav se je njegov pomen skozi stoletja spreminjal in deloma tudi izgubil, ima zimzeleno rastlinje še vedno svojo posebno moč.

Božična drevesa so se začela prodajati na nemških tržnicah, v 16. stoletju pa so posekali toliko zimzelenih dreves, da so v takratni Nemčiji oznanili, da ima lahko vsak meščan samo eno majhno božično drevo. V začetku 20. stoletja se je takratni ameriški predsednik Roosvelt zaradi prekomernega sekanja zimzelenih dreves trudil prepovedati božična drevesa.

Naravno ali umetno božično drevo je pogosta predpraznična dilema, saj ima vsaka izbira svoje prednosti in slabosti. Spodbujanje sekanja naravnih dreves je nedvomno nepotrebno. Umetno drevo je lahko popolno simetričnega videza in dobra izbira, če ga uporabljamo še dolga leta, a bo na koncu še vedno romalo med nerazgradljiv odpad. Okoljevarstvena organizacija Carbon Trust zato pravi, da je zaradi energijsko intenzivne proizvodnje ogljični odtis pri umetnem drevesu večji kot pri naravnem, zakar je najboljša izbira vseeno živo drevo v loncu, ki ga lahko po prazničnem času posadimo. Ker nimamo vsi prostora ali časa, pa obstajajo dreveščkarji, ki vse to postorijo namesto nas.

Na spletni strani zeleno-drevo.si si izberete, katero drevo želite v gosteh za praznike, izbranca nato izkopljejo in vlončijo ter dostavijo. 
In ja, k vam pride prav tisto drevo, ki ga vidite in izberete na njihovi spletni strani. Izbirate med različnimi velikostmi,  cene za manjše pa se pričnejo pri 42,90€. Znotraj območja Mestne občine Ljubljana vam drevo pripeljejo in odpeljejo zastonj.

Dostave potekajo do 23. decembra. Vsa drevesa pa po praznikih odpeljaljejo v njim domače okolje med 5.1.2016 in 16.1.2016. Pomembno jim je, da veste, da gredo vaša drevesa nazaj v zemljo. Vsako leto nazaj v naravo vrnejo med 70 in 80 odstotki drevesc. Ko se vrnejo iz vašega toplega doma, jih počasi privajajo na nizke spalne temperature v rastlinjaku in jih ob primernem času vrnejo v naravo.

Nedvomno velja smotrno ravnanje z drevesi. Lahko pa tudi v gozdu ali na svojem dvorišču okrasite smreko, ki raste. Ne pozabite tudi na drugo božično rastlinje z močno simboliko, kot je bela omela (simbol svetlobe in ljubezni), božje drevce (simbol sreče in moči) in bršljan (simbol večnega življenja). Tudi pri okraskih se lahko zgledujete po naših prednamcih, ki so drevesa krasili z raznimi plodovi, kot so jabolka, orehi, storži, lahko pa izdelate rože iz papirja, lesene okraske ali pa obesite praznične piškote.

Naj vam božično drevo pričara pravljičnost ter prinese življenje ter mir v vaš dom. Vi pa njemu vrnite življenje in mir tako, da ga vrnete v njegov dom – v naravo.

ZELENO DREVO – PRAZNUJTE Z ŽIVIM DREVESOM.

 

Pripravila: Ana Vehovar

Uredila: Urška Košir

Foto: Shutterstock in Zeleno drevo

Spletna stran in naročila: Zeleno drevo

Oddaj komentar

Sledite nam:

Naša spletna stran uporablja piškotke, ki se naložijo na vaš računalnik. Ali se za boljše delovanje strani strinjate z njihovo uporabo?

Več o uporabi piškotkov

Uporaba piškotkov na naši spletni strani

Pravna podlaga

Podlaga za obvestilo je spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013. Prinesel je nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika.

Kaj so piškotki?

Piškotki so majhne datoteke, pomembne za delovanje spletnih strani, največkrat z namenom, da je uporabnikova izkušnja boljša.

Piškotek običajno vsebuje zaporedje črk in številk, ki se naloži na uporabnikov računalnik, ko ta obišče določeno spletno stran. Ob vsakem ponovnem obisku bo spletna stran pridobila podatek o naloženem piškotku in uporabnika prepoznala.

Poleg funkcije izboljšanja uporabniške izkušnje je njihov namen različen. Piškotki se lahko uporabljajo tudi za analizo vedenja ali prepoznavanje uporabnikov. Zato ločimo različne vrste piškotkov.

Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo na tej spletni strani

Piškotki, ki jih uporabljamo na tej strani sledijo smernicam:

1. Nujno potrebni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo uporabo nujno potrebnih komponent za pravilno delovanje spletne strani. Brez teh piškotov servisi, ki jih želite uporabljati na tej spletni strani, ne bi delovali pravilno (npr. prijava, nakupni proces, ...).

2. Izkustveni piškotki

Tovrstni piškotki zbirajo podatke, kako se uporabniki vedejo na spletni strani z namenom izboljšanja izkustvene komponente spletne strani (npr. katere dele spletne strani obiskujejo najpogosteje). Ti piškotki ne zbirajo informacij, preko katerih bi lahko identificirali uporabnika.

3. Funkcionalni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo spletni strani, da si zapomni nekatere vaše nastavitve in izbire (npr. uporabniško ime, jezik, regijo) in zagotavlja napredne, personalizirane funkcije. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletni strani.

4. Oglasni ali ciljani piškotki

Tovrstne piškotke najpogosteje uporabljajo oglaševalska in družabna omrežja (tretje strani) z namenom, da vam prikažejo bolj ciljane oglase, omejujejo ponavljanje oglasov ali merijo učinkovitost oglaševalskih akcij. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletu.

Nadzor piškotkov

Za uporabo piškotkov se odločate sami. Piškotke lahko vedno odstranite in s tem odstranite vašo prepoznavnost na spletu. Prav tako večino brskalnikov lahko nastavite tako, da piškotkov ne shranjujejo.

Za informacije o možnostih posameznih brskalnikov predlagamo, da si ogledate nastavitve.

Upravljalec piškotkov

Ljubljana nepremičnine d.o.o.