Zebra gre na Luno - Trgovina zavoda za gluhe in naglušne

Zebra Gre Na Luno je knjigarna in trgovinica Zavoda za gluhe in naglušne Ljubljana. Nahaja se v najlepšem delu starega mestnega jedra, na naslovu Stari trg 24, v čudoviti hiši iz leta 1710. Na naša vprašanja je odgovorila mag. Valerija Janhar Černivec, vodja celotnega projekta.

Kdo je odprl trgovinico, kdaj in zakaj?

Knjigarno in trgovinico je odprl Zavod za gluhe in naglušne Ljubljana. Uradna otvoritev se je zgodila 28. oktobra, na 116. rojstni dan ZGN Ljubljana. Knjigarno in trgovinico smo odprli z namenom, da se približamo ljudem: laični in zainteresirani javnosti. Želimo opozoriti na svoje znanje, izkušnje in sposobnosti. Želimo opozoriti polnočutno javnost, da so med nami gluhi in naglušni, ljudje z govorno – jezikovnimi motnjami in osebe z avtistično motnjo, ki nosijo v sebi čudovite darove, danosti, sposobnosti, hotenja in želje.

Od kod ideja za ime?

105. rojstni dan našega zavoda smo obeležili z majicami za zaposlene, ki so bile potiskane z tem sloganom, avtorice arhitektke Petre Gaber Jovanovič. Začetnice slogana so začetnice našega imena. Ob priliki odprtja knjigarne in trgovinice, se nam je zdel slogan še vedno dovolj igriv, živ, poseben in naš, da smo ga uporabili za ime.

Kaj obsega vaša ponudba in po čem se razlikujete od ostalih ponudnikov v Ljubljani?

V knjigarni in trgovinici prodajamo knjige, leposlovne in strokovno literaturo. Leposlovne knjige so otroške in vse nosijo vsaj eno vzgojno sporočilo. Strokovna literatura nastaja znotraj našega zavoda in jo želimo širiti izven okvirov naše institucije.

Prodajamo izdelke naših otrok, učencev in dijakov, ki nastajajo znotraj vzgojno – izobraževalnega procesa, v prostem času. Izdelke prispevamo tudi zaposleni v zavodu. To so predmeti, preprosti in unikatni, ki nastajajo med igro v vrtcu, v času likovnega ustvarjanja v osnovni šoli in med praktičnim poukom na poklicnih usmeritvah naše srednje šole.

Izvajamo delavnice različnih ročnih spretnosti za zainteresirano javnost in za otroke in mladostnike našega zavoda. V teh prostorih poteka tudi pouk.

Organiziramo kulturne dogodke in strokovna predavanja.

Zakaj lokacija v Ljubljani? Kaj vam Ljubljana pomeni za posel/kaj osebno?

Za svojo knjigarno in trgovinico smo potrebovali prostor. Javili smo se na razpis Mestne občine Ljubljana za najem nepremičnin in bili izbrani. Da je poslovni prostor na mestu, kjer je, je čista dodana vrednost projektu, ne samo za ZGN Ljubljana ampak tudi za Mestno občino Ljubljana.

Kakšne so vaše želje za prihodnost?

Knjigarna in trgovinica Zebra Gre Na Luno s svojim delom in s svojim poslanstvom živi svoje sanje. Želimo si, da se te sanje nikoli ne končajo. Za to pa je potreben en skromen pogoj: kljub vsej etični zavezi mora knjigarna in trgovinica poslovati pozitivno.

Bi za konec kaj dodali … morda kakšno misel?

Zebrino potovanje na Luno se je začelo. Kar daleč je že prišla. Bog ve, kaj bo našla na Luni...?

 

Pripravil: Jaka Jaklič

Uredila: Urška Košir

Foto: arhiv ZGNL

Splet: ZGNL

Oddaj komentar

Sledite nam:

Naša spletna stran uporablja piškotke, ki se naložijo na vaš računalnik. Ali se za boljše delovanje strani strinjate z njihovo uporabo?

Več o uporabi piškotkov

Uporaba piškotkov na naši spletni strani

Pravna podlaga

Podlaga za obvestilo je spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013. Prinesel je nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika.

Kaj so piškotki?

Piškotki so majhne datoteke, pomembne za delovanje spletnih strani, največkrat z namenom, da je uporabnikova izkušnja boljša.

Piškotek običajno vsebuje zaporedje črk in številk, ki se naloži na uporabnikov računalnik, ko ta obišče določeno spletno stran. Ob vsakem ponovnem obisku bo spletna stran pridobila podatek o naloženem piškotku in uporabnika prepoznala.

Poleg funkcije izboljšanja uporabniške izkušnje je njihov namen različen. Piškotki se lahko uporabljajo tudi za analizo vedenja ali prepoznavanje uporabnikov. Zato ločimo različne vrste piškotkov.

Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo na tej spletni strani

Piškotki, ki jih uporabljamo na tej strani sledijo smernicam:

1. Nujno potrebni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo uporabo nujno potrebnih komponent za pravilno delovanje spletne strani. Brez teh piškotov servisi, ki jih želite uporabljati na tej spletni strani, ne bi delovali pravilno (npr. prijava, nakupni proces, ...).

2. Izkustveni piškotki

Tovrstni piškotki zbirajo podatke, kako se uporabniki vedejo na spletni strani z namenom izboljšanja izkustvene komponente spletne strani (npr. katere dele spletne strani obiskujejo najpogosteje). Ti piškotki ne zbirajo informacij, preko katerih bi lahko identificirali uporabnika.

3. Funkcionalni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo spletni strani, da si zapomni nekatere vaše nastavitve in izbire (npr. uporabniško ime, jezik, regijo) in zagotavlja napredne, personalizirane funkcije. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletni strani.

4. Oglasni ali ciljani piškotki

Tovrstne piškotke najpogosteje uporabljajo oglaševalska in družabna omrežja (tretje strani) z namenom, da vam prikažejo bolj ciljane oglase, omejujejo ponavljanje oglasov ali merijo učinkovitost oglaševalskih akcij. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletu.

Nadzor piškotkov

Za uporabo piškotkov se odločate sami. Piškotke lahko vedno odstranite in s tem odstranite vašo prepoznavnost na spletu. Prav tako večino brskalnikov lahko nastavite tako, da piškotkov ne shranjujejo.

Za informacije o možnostih posameznih brskalnikov predlagamo, da si ogledate nastavitve.

Upravljalec piškotkov

Ljubljana nepremičnine d.o.o.