Visionart - Šola umetnosti

Visionart je šola umetnosti, ki jo vodi akademski slikar Blaž Vehovar in se nahaja v centru Ljubljane na Cankarjevi cesti. V svojem programu pounja različne umetniške vsebine, kot so tečaji risanja, slikanja, kiparstva, priprave na sprejemne izpite... Programi so primerni za vse generacije oziroma starostne skupine, od otrok do odraslih.

Tečaji se prilagodijo željam in potrebam skupin ter posameznikov.  Za vse željne umetniškega izražanja, naj si bo to kot sproščeno likovno izražanje po naporni službi oziroma šoli ali delo s točno določenim ciljem - biti sprejet na izbrano srednjo šolo ali akademijo. V sklopu umetniških vsebin nudijo tečajnikom tudi prijetna druženja, organizacijo razstav, natečajev, sodelovanj pri projektih ter likovne kolonije. Možen je obisk letnih tečajev, ki trajajo od septembra do maja ali od oktobra do junija, semestrskih tečajev v trajanju 3 mesecev, kratkih 1-mesečnih tečajev, sobotnih delavnic ali individualnih ur.

Blaž Vehovar, ki poleg šole, sam vodi tudi tečaje, je leta 2008 diplomiral na Akademiji lepih umetnosti v Benetkah, nato pa leta 2012 uresničil svojo dolgoletno željo in ustvaril šolo umetnosti. V Ljubljani živi in ustvarja že od rojstva. Ima večletne izkušnje z vodenjem umetniških tečajev, njegovi tečajniki pa so v preteklih letih dosegali odlične rezultate na sprejemnih izpitih. Njegove razstave in slike so bile predstavljene po vseh koncih Slovenije pa tudi v tujini – v Benetkah in na veleposlaništvu v Berlinu. Negovo sliko ima v lasti tudi sedanji predsednik Mednarodne atletske zveze Sebastian Coe, kateremu jo je podaril naš olimpionik Primož Kozmus.

Blaž, zakaj ste se odločili, da odprete svojo umetniško šolo?

Že v srednji šoli sem sanjaril o tem, kako bi nekoč imel svojo šolo, saj se mi je zdelo, da imam občutek za podajanje vsebin, kar je ključnega pomena pri tovrstnem izobraževanju. Najti unikaten potencial pri posamezniku in ga razviti ter ga ne ukalupiti v neke zamejenosti... In tako smo leta 2012 v centru Ljubljane uresničili to vizijo. Šola oziroma moji pristop temelji na sproščenem vzdušju ter na preizkušanju različnih tehnik.

Komu so namenjeni tečaji?

Tečaji so namenjeni tako otrokom od 6. leta dalje kot odraslim pa tudi pripravam za sprejemne izpite za srednjo šolo za oblikovanje in fotografijo ali akademijo. Uspeh tečajnikov na sprejemnih izpitih za SŠOF je bil do sedaj 100%. Pomembno je, da so skupine manjše – med 5 in 7 tečajnikov, da se lahko za vsakega zgradi prilagojen program, ki je popolnoma odvisen od želja in potreb tečajnikov.

Kaj vse počnete v vaši šoli?

Rišemo z barvicami, slikamo z akrili, akvarili, na platno, ustvarjamo grafiko, kiparimo pa tudi izdelujemo lutke. Za vsakega se najde nekaj. Organiziramo tudi slikarske kolonije v Trenti, naslednja je predvidena v septembru, kaj je lepšega kot ustvarjanje v idlični naravi… Sodelujemo tudi s Kinološko zvezo Slovenije ter komisijo Otrok in pes, s katerima smo v lanskem šolskem letu predstavili našo avtohtono pasmo kraškega ovčarja, letos šnavcarje. Najboljše izdelke smo poslali na natečej FCI in objavili v reviji Kinolog. Za potrebe sprejemnih izpitov smo imeli tudi risanje figur po živem modelu.

Kako bi, kot umetnik, opisali Ljubljano?

Ljubljana je živo mesto, ki nosi veliko zgodovinskih zgodb, je polna kulturnih dogodkov, ponaša se z lepim starim jedrom in mnogimi lokali… Je simpatično evropsko mesto z dušo, ki nudi veliko inspiracij za umetniško izražanje.

Študirali ste v Benetkah, kako bi jih primerjali z Ljubljano?

Ljubljana ima povsem svojstven utrip in šarm, zato bi ju težko primerjal. Nedvomno pa mora biti človek, ki uči likovno kulturo, tudi svetovljan.

Vaši načrti in želje za naprej?

Rad bi ponudil nove vsebine in drugačno izkušnjo, vsako leto pa se program obogati in postaja še boljši. Vizija šole Visionart sicer ni usmerjena zgolj v podajanje likovnih vsebin, ampak se v prihodnosti že izrisuje ideja o tečajih tujih jezikov in nekaterih drugih vsebinah, katerih cilj je razvijanje potencialov izražanja.

Vabljeni, da obiščete Visionart dneve odprtih vrat, ki bodo v četrtek 3.9. med 16.00 in 19.00 uro ter v petek 4.9. med 16.00 in 18.00 uro v pasaži na Cankarjevi cesti 10.

 

Pripravili: Ana Vehovar in Urška Košir

Foto: Aleš Rosa in arhiv Visionart

Spletna stran: Visionart

Oddaj komentar

Sledite nam:

Naša spletna stran uporablja piškotke, ki se naložijo na vaš računalnik. Ali se za boljše delovanje strani strinjate z njihovo uporabo?

Več o uporabi piškotkov

Uporaba piškotkov na naši spletni strani

Pravna podlaga

Podlaga za obvestilo je spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013. Prinesel je nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika.

Kaj so piškotki?

Piškotki so majhne datoteke, pomembne za delovanje spletnih strani, največkrat z namenom, da je uporabnikova izkušnja boljša.

Piškotek običajno vsebuje zaporedje črk in številk, ki se naloži na uporabnikov računalnik, ko ta obišče določeno spletno stran. Ob vsakem ponovnem obisku bo spletna stran pridobila podatek o naloženem piškotku in uporabnika prepoznala.

Poleg funkcije izboljšanja uporabniške izkušnje je njihov namen različen. Piškotki se lahko uporabljajo tudi za analizo vedenja ali prepoznavanje uporabnikov. Zato ločimo različne vrste piškotkov.

Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo na tej spletni strani

Piškotki, ki jih uporabljamo na tej strani sledijo smernicam:

1. Nujno potrebni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo uporabo nujno potrebnih komponent za pravilno delovanje spletne strani. Brez teh piškotov servisi, ki jih želite uporabljati na tej spletni strani, ne bi delovali pravilno (npr. prijava, nakupni proces, ...).

2. Izkustveni piškotki

Tovrstni piškotki zbirajo podatke, kako se uporabniki vedejo na spletni strani z namenom izboljšanja izkustvene komponente spletne strani (npr. katere dele spletne strani obiskujejo najpogosteje). Ti piškotki ne zbirajo informacij, preko katerih bi lahko identificirali uporabnika.

3. Funkcionalni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo spletni strani, da si zapomni nekatere vaše nastavitve in izbire (npr. uporabniško ime, jezik, regijo) in zagotavlja napredne, personalizirane funkcije. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletni strani.

4. Oglasni ali ciljani piškotki

Tovrstne piškotke najpogosteje uporabljajo oglaševalska in družabna omrežja (tretje strani) z namenom, da vam prikažejo bolj ciljane oglase, omejujejo ponavljanje oglasov ali merijo učinkovitost oglaševalskih akcij. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletu.

Nadzor piškotkov

Za uporabo piškotkov se odločate sami. Piškotke lahko vedno odstranite in s tem odstranite vašo prepoznavnost na spletu. Prav tako večino brskalnikov lahko nastavite tako, da piškotkov ne shranjujejo.

Za informacije o možnostih posameznih brskalnikov predlagamo, da si ogledate nastavitve.

Upravljalec piškotkov

Ljubljana nepremičnine d.o.o.