Supanje po Ljubljanici

Bi si želeli videti Ljubljano iz druge perspektive in se zraven še odlično razgibati? Supanje postaja vedno bolj popularna oblika športne sprostitve in rekreacije, Ljubljana pa je zaenkrat edina evropska prestolnica, kjer se lahko s supom peljete prav skozi center mesta.

V zadnjem času je opaziti vedno več suparjev, ki stoje veslajo na deski, bodisi na morju, jezerih ali rekah. SUP je sicer kratica za ‘stand up paddle boarding’ oz. deskanje z veslom. Je preprosto in primerno praktično za vse starosti. Od 8. leta naprej otroci že začnejo veslati sami, mlajše pa lahko vzamemo s seboj na večji sup. Predznanje ni potrebno, edini pogoj je znanje plavanja. Na videz gre za umirjeno in prijetno rekreacijo pa vendar pri njej dela celotno telo: od prstov na nogi, ki se oprijemajo podlage, do nog, hrbtenice, trebuha, rok in vse do vratu. Supanje zato dobro vpliva na moč, ravnotežje in koncentracijo.

Potrebna oprema je le deska, dolgo veslo in varnostna vrvica. Sup deska je široka in zelo stabilna, zato ni bojazni, da bi padli v vodo. Seveda se lahko tudi to poredkoma pripeti, kot nam je zaupala inštruktorica supanja Špela Zupanc, vendar ne zaradi pomanjkanja ravnotežja posameznika, temveč zaradi trenutka nepozornosti, ki običajno nastopi proti koncu izleta. Večina sup desk, ki jih vidite na različnih jezerih, merijo od 3 do 4 metre in so različnih oblik (začetniške, tekmovalne, potovalne, surf deske) in veliko je običajno napihljivih. Ravno ta funkcija prenosljivosti in priročnosti je namreč povzročila, da se je supanje pri nas tako razširilo.

Zbirno mesto Bananaway SUP izleta po Ljubljanici je na Špici, ob kavarni Špica. Prične se s spoznavnim tečajem, pri katerem se udeleženci počasi postavijo na noge, zato je primeren za popolne začetnike. V jesenskem času hladnejših temperatur priskrbijo tudi neopren, sicer pa se supa v udobnih športnih oblačilih in raziskovanje naše prestolnice iz vodne perspektive se lahko prične! Medtem, ko elegantno drsite po vodi in si ogledujete staro mesto jedro, poskrbite še za svoje telo in se odklopite od vsakodnevnih skrbi. 

Špela Zupanc, inšturktorica supanja pri Bananaway, nam je zaupala na kakšne težave lahko naletimo in kakšne radosti nam ponuja supanje.

Kakšne so morebitne ‘nevarnosti’ pri supanju?

Kljub temu, da supanje izgleda preprosto in je preprosto začeti, nas na terenu čaka kar nekaj nevarnosti, na katere na začetku morda sploh ne pomislimo. Največji sovražnik je veter, še posebej takrat, ko ga ne pričakujemo. Največkrat pa smo lahko nevarni kar sami sebi. In sicer s tem, ko se na supanje ne pripravimo ustrezno, nimamo ustrezne opreme ali v resnici ne znamo supati s pravilno tehniko. Že samo nepravilno nastavljena višina vesla, prevelika lopatka vesla ali pretežko veslo nam lahko povzroči kar nekaj preglavic. O tem, kako se izogniti nevarnostim in poškodbam ter kako se primerno pripraviti, se podrobno pogovarjamo na tečaju supanja, ki ga predlagamo vsem, ki imajo lastno opremo ali so nad supanjem res navdušeni.

Kakšna je Ljubljana iz vodne perpektive?

Ljubljana je že v osnovi res čudovito mesto, šport pa je meni osebno v življenju zelo pomemben, zato me navdušuje, da smo lahko ustvarili ogled mesta iz drugega zornega kota ter hkrati na aktiven način. Super mi je, ko vidim obraze suparjev, medtem ko prvič vstanejo in se jim že po 10 minutah nehajo tresti noge, si začnejo zaupati in se sprostijo. Prav tako je lepo videti nasmehe udeležencev, ko zagledajo Prešernov trg in Tromostovje, ki je mnogim najlepši del sup izleta. Zame pa je najlepše opazovati breze ob Trnovskem pristanu. Ljubljana ima to prednost, da le 10 minut veslanja pomeni umik iz centra mesta v zeleno okolje in nam tako le v nekaj zaveslajih pokaže svoja različna obraza. Na eni strani njen razposajen, dinamičen, urban obraz in na drugi strani povsem divjo, skoraj nedotaknjeno naravo. Prav tako me tudi navdušuje pozitiven odziv turistov, ki se nam pridružujejo v vedno večjem številu in dejstvo, da so pripravljeni veslati v vsakem primeru, tudi če se pripravlja na dež. To velja predvsem za Nizozemce, Angleže in Irce.

Kje v Ljubljani in njeni okolici še lahko supamo? 

Moji najljubši destinaciji sta sicer Most na Soči in Cerkniško jezero, kjer v resnici ne moremo supati kadarkoli se nam zahoče, kar daje poseben čar. Sicer pa le malo izven Ljubljane supamo na Gradiškem jezeru (proti Lukovici), Zbiljskem, Trbojskem in Šmartinskem jezeru ter seveda na Bohinjskem in Blejskem jezeru. Ko se na veslanje že navadiš in lahko veslaš malo hitreje, je super izlet po Ljubljanici od Podpeči do Ljubljane ali pa morda od izvira Ljubljanice do kamor pač prideš. Lahko tudi do Ljubljane, če imaš kondicijo za 24 km dolgo turo.

Če si želite preizkusiti v supanju, preverite možnosti in se prijavite. Prihajajoči termini supanja po Ljubljanici: 23.9., 25.9., 30.9., 2.10., 7.10. Več informacij na spletni strani

Pripravila: Ana Vehovar

Uredila: Urška Košir

Foto: arhiv Bananaway

Spletna stran: Bananaway

Video: You Tube

Oddaj komentar

Sledite nam:

Naša spletna stran uporablja piškotke, ki se naložijo na vaš računalnik. Ali se za boljše delovanje strani strinjate z njihovo uporabo?

Več o uporabi piškotkov

Uporaba piškotkov na naši spletni strani

Pravna podlaga

Podlaga za obvestilo je spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013. Prinesel je nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika.

Kaj so piškotki?

Piškotki so majhne datoteke, pomembne za delovanje spletnih strani, največkrat z namenom, da je uporabnikova izkušnja boljša.

Piškotek običajno vsebuje zaporedje črk in številk, ki se naloži na uporabnikov računalnik, ko ta obišče določeno spletno stran. Ob vsakem ponovnem obisku bo spletna stran pridobila podatek o naloženem piškotku in uporabnika prepoznala.

Poleg funkcije izboljšanja uporabniške izkušnje je njihov namen različen. Piškotki se lahko uporabljajo tudi za analizo vedenja ali prepoznavanje uporabnikov. Zato ločimo različne vrste piškotkov.

Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo na tej spletni strani

Piškotki, ki jih uporabljamo na tej strani sledijo smernicam:

1. Nujno potrebni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo uporabo nujno potrebnih komponent za pravilno delovanje spletne strani. Brez teh piškotov servisi, ki jih želite uporabljati na tej spletni strani, ne bi delovali pravilno (npr. prijava, nakupni proces, ...).

2. Izkustveni piškotki

Tovrstni piškotki zbirajo podatke, kako se uporabniki vedejo na spletni strani z namenom izboljšanja izkustvene komponente spletne strani (npr. katere dele spletne strani obiskujejo najpogosteje). Ti piškotki ne zbirajo informacij, preko katerih bi lahko identificirali uporabnika.

3. Funkcionalni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo spletni strani, da si zapomni nekatere vaše nastavitve in izbire (npr. uporabniško ime, jezik, regijo) in zagotavlja napredne, personalizirane funkcije. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletni strani.

4. Oglasni ali ciljani piškotki

Tovrstne piškotke najpogosteje uporabljajo oglaševalska in družabna omrežja (tretje strani) z namenom, da vam prikažejo bolj ciljane oglase, omejujejo ponavljanje oglasov ali merijo učinkovitost oglaševalskih akcij. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletu.

Nadzor piškotkov

Za uporabo piškotkov se odločate sami. Piškotke lahko vedno odstranite in s tem odstranite vašo prepoznavnost na spletu. Prav tako večino brskalnikov lahko nastavite tako, da piškotkov ne shranjujejo.

Za informacije o možnostih posameznih brskalnikov predlagamo, da si ogledate nastavitve.

Upravljalec piškotkov

Ljubljana nepremičnine d.o.o.