Spoznavanje Mehiške tradicije - zanimive delavnice v centru Ljubljane

Prihajajoči vikend bo zagotovo v znamenju mask in čarovnic, ki jih je tradicija prinesla iz Amerike ter prižiganja svečk, ki je domač običaj. Za vse, ki jih morda zanima Mehiška tradicija pa bodo na voljo kar štiri nadvse zanimive delavnice v centru Ljubljane.

1.) Delavnica izdelave Catrininih mask - petek, 30. oktober, Taquería El Patrón

2.) Delavnica priprave tradicionalnih mehiških sladic ob dnevu mrtvih - sobota, 31. oktober, Taquería El Patrón

3.) Gospa Catrina prenovi svojo garderobo za zmenek z živimi ob dnevu mrtvih - prvi del: sobota, 31. oktober, Lončarski atelje SEM; drugi del - nedelja, 1. november, lokal Pritličje

4.) Obdarovanje mrtvih po mehiško - sobota, 31. oktober, lokal Pritličje

DELAVNICA IZDELAVE CATRININIH MASK

Udeleženci se bodo naučili izdelati in okrasiti maske gospe Catrine, ki po mehiški tradiciji enkrat letno popelje mrtve na obisk v svet živih, poslušali njene zgodbice in spoznali praznovanje dneva mrtvih (Día de muertos).

Kdaj? 30. oktober, 17:00-18:30

Kje? Taquería El Patrón, Palmejeva ulica 26

Kdo? Gibran Eckles, v Sloveniji živeči Mehičan, in Spela Gale, oblikovalka

Za koga? Delavnica je namenjena otrokom, mladostnikom in družinam.

Prijavnina: 5€ za posameznega udeleženca. Prijavnina vključuje vse materiale in končne izdelke, ki bodo nastali med delavnico.

PRIPRAVA TRADICIONALNIH MEHIŠKIH SLADIC OB DNEVU MRTVIH

Kaj? Delavnica priprave tradicionalnih sladic »pan de muertos« (kruh mrtvih) in »dulce de calabaza« (bučkina sladica), ki se tradicionalno postrežeta ob Día de muertos. Sladici predstavljata »ofrendas« (darili) mrtvim med njihovim obiskom sveta živih.

Kdaj? Sobota, 31. oktober, 10:00-12:00

Kje? Taquería El Patrón, Palmejeva ulica 26

Kdo? Delavnico bodo vodili Israel Silva, Vesna Bančič in Gibran Eckles, poznavalci mehiških navad povezanih s praznovanjem Día de muertos.

Jezik: slovensko, angleško

Profil udeležencev: mladostniki, odrasli, družine – vsakdo, ki ga zanimajo mehiška tradicija in kulinarika

Prijavnina: 8€ za posameznega udeleženca. Prijavnina vključuje vse materiale in sestavine, udeleženci pa bodo poizkusili in s seboj odnesli tudi vse sladice, pripravljene med delavnico.

OBDAROVANJE MRTVIH PO MEHIŠKO

Kaj? Na delavnici bodo udeleženci spoznali “Día de los muertos” – mehiško tradicijo “srečanja” s svetom mrtvih – ter postavili oltarje in pripravili darila za umrle, pri čemer bodo iz papirja, kartona in drugih materialov izdelali nagrobne kamne, cvetje in različno okrasje in osebne predmete, ki na ta poseben dan povezuje svet živih in mrtvih.

Kje? Lokal Pritličje (Mestni trg 2)

Kdaj? Nedelja, 1. november, 12:00-16:30

Kdo? Omar Quintero, grafični oblikovalec in v Sloveniji živeči Mehičan

Za koga? Mladostnike, otroke s starši in vse, ki jih zanima mehiška tradicija obdarovanja umrlih.

Prijavnina: 5€ za posameznega udeleženca. Prijavnina zajema vse materiale in pripomočke, ki bodo uporabljeni med delavnico ter mehiške prigrizke, ki jih bo pripravila Taquería El Patrón.

GOSPA CATRINA PRENOVI SVOJO GARDEROBO ZA ZMENEK Z ŽIVIMI! 


Kaj? V prvem delu delavnice se bodo udeleženci naučili iz gline, kovine, tekstila, papirja, akrilnih barv in drugih materialov izdelati figurice Catrine, “mehiške Gospe smrti”. V drugem delu bodo s pomočjo modnega oblikovalca Joela Loyo bodo okrasili figurice z ročno izdelanimi okraski in tradicionalnimi oblačili s pridihom trenutnih modnih trendov. Končni izdelki bodo razstavljeni na glavnem dogodku festivala v lokalu Pritličje.


Kdaj? Sobota, 31. oktober in nedelja, 1. november, med 12:00 in 16:30


Kje? 1. dan: Lončarski atelje Slovenskega etnografskega muzeja (Metelkova 2); 2. dan: lokal Pritličje (Mestni trg 2)


Kdo? Mehiški modni oblikovalec Joel Loyo


Za koga? Mladostnike, družine in druge, ki jih zanimata modno oblikovanje in mehiška tradicija praznovanja dneva mrtvih 


Prijavnina: 22€ za posameznega udeleženca. Prijavnina vključuje: vse materiale in pripomočke za izdelavo Catrininih figuric in okraskov ter mehiške prigrizke pripravljene v Taqueríi El Patrón.

Za prijavo ali vprašanje glede programa: tacos@elpatron.si ali 070/763-533

Vabljeni!

Pripravila: Urška Košir

Foto in vir: arhiv El Patron

Oddaj komentar

Sledite nam:

Naša spletna stran uporablja piškotke, ki se naložijo na vaš računalnik. Ali se za boljše delovanje strani strinjate z njihovo uporabo?

Več o uporabi piškotkov

Uporaba piškotkov na naši spletni strani

Pravna podlaga

Podlaga za obvestilo je spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013. Prinesel je nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika.

Kaj so piškotki?

Piškotki so majhne datoteke, pomembne za delovanje spletnih strani, največkrat z namenom, da je uporabnikova izkušnja boljša.

Piškotek običajno vsebuje zaporedje črk in številk, ki se naloži na uporabnikov računalnik, ko ta obišče določeno spletno stran. Ob vsakem ponovnem obisku bo spletna stran pridobila podatek o naloženem piškotku in uporabnika prepoznala.

Poleg funkcije izboljšanja uporabniške izkušnje je njihov namen različen. Piškotki se lahko uporabljajo tudi za analizo vedenja ali prepoznavanje uporabnikov. Zato ločimo različne vrste piškotkov.

Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo na tej spletni strani

Piškotki, ki jih uporabljamo na tej strani sledijo smernicam:

1. Nujno potrebni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo uporabo nujno potrebnih komponent za pravilno delovanje spletne strani. Brez teh piškotov servisi, ki jih želite uporabljati na tej spletni strani, ne bi delovali pravilno (npr. prijava, nakupni proces, ...).

2. Izkustveni piškotki

Tovrstni piškotki zbirajo podatke, kako se uporabniki vedejo na spletni strani z namenom izboljšanja izkustvene komponente spletne strani (npr. katere dele spletne strani obiskujejo najpogosteje). Ti piškotki ne zbirajo informacij, preko katerih bi lahko identificirali uporabnika.

3. Funkcionalni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo spletni strani, da si zapomni nekatere vaše nastavitve in izbire (npr. uporabniško ime, jezik, regijo) in zagotavlja napredne, personalizirane funkcije. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletni strani.

4. Oglasni ali ciljani piškotki

Tovrstne piškotke najpogosteje uporabljajo oglaševalska in družabna omrežja (tretje strani) z namenom, da vam prikažejo bolj ciljane oglase, omejujejo ponavljanje oglasov ali merijo učinkovitost oglaševalskih akcij. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletu.

Nadzor piškotkov

Za uporabo piškotkov se odločate sami. Piškotke lahko vedno odstranite in s tem odstranite vašo prepoznavnost na spletu. Prav tako večino brskalnikov lahko nastavite tako, da piškotkov ne shranjujejo.

Za informacije o možnostih posameznih brskalnikov predlagamo, da si ogledate nastavitve.

Upravljalec piškotkov

Ljubljana nepremičnine d.o.o.