Zakaj vam nepremičnine nikakor ne uspe prodati

Tudi v Ljubljani je kar nekaj primerov nepremičnin, ki se prodajajo predolgo. Cilj vsakega prodajalca in nepremičninske agencije pa bi moral biti, da se nepremičnina proda čim prej po najboljši možni ceni. Zakaj se to v nekaterih primerih ne zgodi? Na podlagi več let delovanja na nepremičninskem trgu v Ljubljani in bogatih izkušenj je spodaj 6 najpogostejših razlogov, zakaj se to lahko zgodi. Skušajte te ovire zmanjšati, da bi lahko vašo nepremičnino prodali čim prej, seveda po najboljši možni ceni.

PREVISOKA CENA
Kot že večkrat, spet poudarjam, izbor nepremičninske agencije oz. agenta je izjemnega pomena, saj lahko to občutno vpliva na prodajo vaše nepremičnine. Samo agencije, ki delujejo v nekem okolišu in ga tudi zelo dobro poznajo, lahko določijo primerno ceno za vašo nepremičnino, ki bo zadovoljila vaša pričakovanja in želje, hkrati pa bo razumna za kupce. Take nepremičninske agencije imajo dober dnevni pregled nad nepremičninami v njihovem kraju, kar vključuje tudi gibanje cen, stopnjo povpraševanja in ponudbe … Torej so specializirane za dotični kraj in dobro vedo, kaj vse vpliva na ceno posamezne nepremičnine (soseska, starost, opremljenost itd.).

Žal se dogaja to, da lastniki, po navadi tudi zelo amaterski nepremičninski agenti, skušajo najprej z očitno previsoko ceno. In ne popuščajo. Potem se pa čudijo.

Eno so želje, drugo so dejanske razmere na trgu.

Ali vam je nepremičninski posrednik razložil, kako je določil začetno ceno vaše nepremičnine? Da, začetno, ne že od začetka končno. Glede cene morate biti fleksibilni, vsaj neki razpon vam mora biti dan, ki je za vas še sprejemljiv, seveda pa mora biti dovolj smiseln tudi za trg, v katerem se nepremičnina nahaja.

BREZ NAČRTA OGLAŠEVANJA IN PRODAJE
Ne bo odveč, če še nekajkrat ponovim, da je izbor »prave« nepremičninske agencije še kako ključnega pomena. Še posebno iščite tako, ki je res specializirana za okolico, v kateri prodajate svojo nepremičnino. Taka agencija oz. nepremičninski agent bosta znala pripraviti učinkovit načrt oglaševanja vaše nepremičnine in načrt njene prodaje po korakih. Oboje je zelo pomembno, če želite svojo nepremičnino prodati čim prej. Kar verjetno želite.

NEPREMIČNINA NI NA VOLJO ZA OGLEDE
Poleg že naštetega so ogledi izjemno pomembni, da se potencialni kupec odloči za nakup nepremičnine. Zato morate poskrbeti, da ima vaš nepremičninski agent čim bolj prost dostop do nje.

Pisala sem o tem, zakaj ni dobro, da nepremičnino oddate v najem, medtem ko jo prodajate. Kot sem razložila, lahko to predstavlja več težav, predvsem kar zadeva čim hitrejšo in čim bolj optimalno prodajo vaše nepremičnine, kot pa boste v tem vmesnem času zaslužili z najemnino.

NEPREMIČNINE NISTE PRENOVILI
Vaša nepremičnina mora biti prodajljiva. To pomeni, da je taka, da se poveča verjetnost njene prodaje. Zato je treba prostore v njej pospraviti, očistiti, pa tudi investirati v njeno obnovo.

Že manjša investicija v obnovo lahko občutno in povsem sprejemljivo za kupca poveča njeno ceno. Torej, čeprav boste zanjo porabili nekaj denarja, boste lahko zaradi tega za nepremičnino iztržili več.

Verjemite mi, z ogledi potencialnemu kupcu prodajate njegove sanje. Predstavljati si mora, kako bo, če bo v tej nepremičnini živel. Želeti si mora, da bi v njej živel. Redko kdo ima dovolj bogato domišljijo, da si tudi v največji podrtiji lahko predstavlja, kako bo fino, ko jo bo obnovil. Ljudje, sploh v današnjih časih, ko smo bombardirani z informacijami, postajamo vse bolj vizualna bitja.

SLABE FOTOGRAFIJE V OGLASIH 
Tudi sami smo se skozi leta naučili (in se še učimo), da so kakovostne fotografije nepremičnin, ki se prodajajo, izjemno pomembne. Vse bolj. Včasih je bil pač Salomonov oglasnik, tudi brez fotografij.

V dobi Instagrama, Pinteresta, Facebooka, ljubiteljskih blogov postajamo vse bolj zahtevni tudi glede fotografij. Če spremljate družbene medije, predvsem Twitter in Facebook, potem ste že opazili, kako uporabniki tožijo nad zanič fotografijami nepremičnin, ki se prodajajo. Še več. Iz njih se dejansko norčujejo.

Kaj mislim s tem, da je fotografija slaba? Lahko je slaba, ker nepremičnina ni bila urejena in pospravljena za fotografiranje ali pa je fotografija sama po sebi slabo narejena.

Nepremičnino zato za fotografiranje pripravite ob pomoči nepremičninske agencije. Že samo dodana odeja na kavču v dnevni sobi, rožica in barvna brisača v kopalnici lahko občutno polepšajo vašo nepremičnino, jo naredijo domačo. Da svetlobe niti ne omenjam. 

ISTO NEPREMIČNINO PRODAJA VEČ AGENCIJ
Ljudje so zelo sumničavi glede nepremičnin, za katere ugotovijo, da jih oglašuje več nepremičninskih agencij. Prodajljivost nepremičnine se v primerih, ko jo prodaja več nepremičninskih agencij hkrati, občutno zmanjša. To pomeni, da jo boste najverjetneje prodajali veliko dlje, včasih celo predolgo, kot bi si to želeli. In to ravno zato, ker bodo kupci mislili, da je z nepremičnino nekaj narobe, če jo oglašuje več agencij, ali pa je zaradi preveč različnih nasvetov že v izhodišču postavljena previsoka cena.

Pri tem se pogosto dogaja tudi to, da želi prodajalec posamezni agenciji dati provizijo v višini, nižji od običajnih 2 %. Taka agencija bo težko sodelovala z drugimi agencijami, ki jih je lastnik najel, in bo od kupca zahtevala več kot običajno, da pokrije manjši zaslužek za svoje delo. To za hitrejšo prodajo vaše nepremičnine seveda ni dobro.

Kakšne so pa vaše slabe izkušnje? Smo na kak razlog za predolgo prodajanje nepremičnine pozabili?

Napisala: Mateja Todić Curk (Ljubljana nepremičnine)

(na sliki: 3-sobno stanovanje v Tacnu)

 

Oddaj komentar

Sledite nam:

Naša spletna stran uporablja piškotke, ki se naložijo na vaš računalnik. Ali se za boljše delovanje strani strinjate z njihovo uporabo?

Več o uporabi piškotkov

Uporaba piškotkov na naši spletni strani

Pravna podlaga

Podlaga za obvestilo je spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013. Prinesel je nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika.

Kaj so piškotki?

Piškotki so majhne datoteke, pomembne za delovanje spletnih strani, največkrat z namenom, da je uporabnikova izkušnja boljša.

Piškotek običajno vsebuje zaporedje črk in številk, ki se naloži na uporabnikov računalnik, ko ta obišče določeno spletno stran. Ob vsakem ponovnem obisku bo spletna stran pridobila podatek o naloženem piškotku in uporabnika prepoznala.

Poleg funkcije izboljšanja uporabniške izkušnje je njihov namen različen. Piškotki se lahko uporabljajo tudi za analizo vedenja ali prepoznavanje uporabnikov. Zato ločimo različne vrste piškotkov.

Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo na tej spletni strani

Piškotki, ki jih uporabljamo na tej strani sledijo smernicam:

1. Nujno potrebni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo uporabo nujno potrebnih komponent za pravilno delovanje spletne strani. Brez teh piškotov servisi, ki jih želite uporabljati na tej spletni strani, ne bi delovali pravilno (npr. prijava, nakupni proces, ...).

2. Izkustveni piškotki

Tovrstni piškotki zbirajo podatke, kako se uporabniki vedejo na spletni strani z namenom izboljšanja izkustvene komponente spletne strani (npr. katere dele spletne strani obiskujejo najpogosteje). Ti piškotki ne zbirajo informacij, preko katerih bi lahko identificirali uporabnika.

3. Funkcionalni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo spletni strani, da si zapomni nekatere vaše nastavitve in izbire (npr. uporabniško ime, jezik, regijo) in zagotavlja napredne, personalizirane funkcije. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletni strani.

4. Oglasni ali ciljani piškotki

Tovrstne piškotke najpogosteje uporabljajo oglaševalska in družabna omrežja (tretje strani) z namenom, da vam prikažejo bolj ciljane oglase, omejujejo ponavljanje oglasov ali merijo učinkovitost oglaševalskih akcij. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletu.

Nadzor piškotkov

Za uporabo piškotkov se odločate sami. Piškotke lahko vedno odstranite in s tem odstranite vašo prepoznavnost na spletu. Prav tako večino brskalnikov lahko nastavite tako, da piškotkov ne shranjujejo.

Za informacije o možnostih posameznih brskalnikov predlagamo, da si ogledate nastavitve.

Upravljalec piškotkov

Ljubljana nepremičnine d.o.o.