Prodajate nepremičnino: kako izbrati pravega nepremičninskega posrednika

Svojo nepremičnino želite prodati čim prej in zanjo iztržiti čim več. Zato je ključnega pomena, da najprej namenite pozornost izbiri posrednika, ki vam bo to skušal uresničiti. Pri prodaji nepremičnine se namreč lahko marsikaj zalomi, če se nanjo ne pripravite dovolj dobro. Na kaj morate biti pozorni pri izbiri nepremičninskega posrednika?

1. Papirji
V imeniku nepremičninskih posrednikov na Ministrstvu za okolje in prostor preverite, ali ima posrednik opravljeno licenco za opravljanje poslov posredovanja v prometu z nepremičninami. Preverite tudi, ali je član kakšnega nepremičninskega združenja (GZS, Fiabci ... ). S članstvom v nepremičninskem združenju mora namreč sprejeti kodeks etike za strokovno delo na nepremičninskem področju. Te na nepremičninskem trgu na žalost še vedno primanjkuje.

2. Veze in poznanstva
Če je kdo od vaših prijateljev ali sorodnikov nepremičninski posrednik, še ne pomeni, da je dober posrednik za vašo nepremičnino. Zato se ne odločajte na podlagi tega, ali ste s posrednikom kakorkoli povezani, temveč na podlagi njegovih kakovosti (specializacija, poznavanje gibanja ne zgolj oglaševanih, ampak tudi prodajnih cen na vašem področju, po možnosti podkrepljeno z lastnimi prodajnimi izkušnjami, realno svetovanje glede na gospodarske, politične in tržne razmere, ali deluje sam ali v kolektivu, način kako trži nepremičnine, obseg zaključenih poslov v zadnjem letu …). Tako se boste izognili kasnejšim zadregam in težavam, kot so lahko nerealno nastavljena prodajna cena, napačni podatki, premalo dobro organiziranih ogledov, nedosegljivost, neodzivnost, neustrezna komunikacija, neurejenost poslovanja, predolg čas prodaje …

3. Agencija
Preverite, ali nepremičninski posrednik posluje sam ali v okviru nepremičninske agencije. Prednost agencij je predvsem v tem, da imajo večja sredstva in oglašujejo nepremičnine razpršeno v različnih medijih. Agencije s številnejšim kolektivom razpolagajo z obsežnejšimi bazami kupcev in prodajalcev, kar povečuje možnost hitrejše prodaje ali nakupa. Renomirane in prepoznavnejše agencije imajo znotraj razvejane organizacijske strukture sodelavcev običajno tudi prodajni oddelek za upravljanje s ključnimi kupci. To pomeni, da nepremičnin ne le oglašujejo in čakajo na telefonski klic, ampak jih znotraj svoje lastne baze strank aktivno ponujajo potencialnim kupcem in se z njimi tudi intenzivno ukvarjajo.

4. Sam svoj inšpektor
Kontaktirajte nepremičninske posrednike na različne načine, pokličite jih, v pisarno, na mobilni telefon, pošljite jim e-sporočilo s povpraševanjem in jih obiščite v njihovih poslovnih prostorih. Primerjajte odgovore in različne odzive po telefonu, e-pošti ali ob osebnem stiku:

  • Ali so hitri, počasni ali celo neodzivni?
  • Imajo izkušnje za prodajo na vašem območju?
  • So profesionalni in kompetentni?

Tako boste pridobili veliko koristnih informacij in se laže odločili, s kom boste poslovali.

5. Specializacija
Specializacija vodi k večji strokovnosti in učinkovitosti in je dobrodošla tudi pri nepremičninskem posredovanju. Nepremičninske posrednike vprašajte, za kaj so specializirani: geografsko območje, vrsta nepremičnine, luksuz, prodaja, oddaja, … Za vas je pomembna tista specializacija, ki se najbolj približa vaši nepremičnini. Pri prodaji nepremičnin se je izkazala kot najbolj učinkovita ožja geografska specializacija, torej poznavanje mikro okolja, s poudarkom na vrsti oz. tipu nepremičnine.

6. Poslovni prostori
Preverite, v kakšnem okolju poslujejo. Najavite se ali jih celo presenetite z obiskom! Ali so poslovni prostori urejeni, se v njih dobro počutite? Ne nazadnje bodo potrebna sestankovanja, pogajanja in podpis pogodbe, kar vse renomirane agencije opravijo v svojih poslovnih prostorih, in ne v nepremičninah samih ali celo lokalih. Če so poslovni prostori urejeni in ustrezajo poslovnim standardom, bodo stranke dobile potrditev, da sodelujejo s profesionalnim in resnim nepremičninskim posrednikom, pogajanja bodo prijetnejša, predvsem pa uspešnejša.

7. Dostopnost
Preverite njihov delovni čas, tj. od kdaj do kdaj so dosegljivi na sedežu podjetja? Morda se vam v tem trenutku to ne zdi smiselno, vendar naše izkušnje kažejo, da vedno več kupcev, prodajalcev in naključnih strank osebno obišče nepremičninskega posrednika na sedežu podjetja zaradi različnih vzrokov (razgovori, svetovanja, pogajanja, dostava in prejem dokumentov, pregled ponudbe,…). Hitrost izmenjave informacij in biti na razpolago svojim strankam v vsakem trenutku je dandanes izrednega pomena.


8. Spletno mesto
Preglejte, ali oglašujejo le prek nepremičninskih portalov ali tudi prek lastnega spletnega mesta. Vsi resnejši nepremičninski posredniki imajo svoje lastne spletne strani, kar nakazuje njihovo resnost poslovanja. Se pa spletna mesta med seboj še kako razlikujejo.

Preverite ponudbo nepremičnin, ki jo oglašujejo na lastnem spletnem mestu, ter na kakšen način jo oglašujejo: kakovost fotografij, opis nepremičnin, dodatne vsebine … Ocenite, ali vam je njihovo spletno mesto všeč, saj bodo na njem oglaševali tudi vašo nepremičnino, ki mora biti predstavljena profesionalno, da je lahko magnet za kupce. Vztrajajte tudi, naj vam postrežejo s podatkom povprečnega obiska spletnega mesta v zadnjih treh mesecih. Podatek o obiskanosti spletnega mesta je pomemben, vendar bo za vas postal relevanten šele, ko boste pridobili podatke različnih posrednikov in jih lahko med seboj primerjali.

9. Končni izbor
Ko boste izbrali nekaj najbolje ovrednotenih nepremičninskih posrednikov, se z njimi dogovorite za ogled vaše nepremičnine. Ko si bodo ogledali vašo nepremičnino v dejanskem stanju bodo lahko precizneje ovrednotili njeno tržnost. Nato se pogovorite z njimi na objektu ali v njihovih poslovnih prostorih (da preverite urejenost poslovanja) in jih konkretno povprašajte po nasvetu za prodajo vaše nepremičnine. Morda so vam predhodno tudi že odgovorili na kakšno od številnih spodaj predlaganih vprašanj, vendar nič zato, sedaj gre zares, gre za vašo nepremičnino, zato zahtevajte jasna in natančna dejstva:

  • Koliko let poslujejo? Kako velik je kolektiv v podjetju? Njihova specializacija? Kakšna je njihova dodana vrednost glede na konkurenco?
  • Kakšna se jim zdi vaša postavljena prodajna cena? Je prenizka, previsoka ali realna? Če svojega mnenja ne bodo znali utemeljiti s konkretnimi podatki (gibanje oglaševanih in prodajnih cen nepremičnin na vašem območju), potem glede tega nimajo izkušenj.
  • Koliko nepremičnin so prodali na splošno v zadnjem obdobju? Kakšne oz. katere nepremičnine so prodali le na vašem območju?
  • Kje in na kakšen način bodo tržili vašo nepremičnino?
  • Ali bodo aktivno ponujali vašo nepremičnino tudi strankam iz njihove lastne baze? Kako obsežna je njihova baza kupcev in prodajalcev (konkretne številke)?
  • Ali v agenciji deluje skrbnik ključnih strank, ki pripravlja, zbira in pošilja ponudbe ter komunicira s potencialnimi kupci, oziroma na kakšen drug način pospešujejo prodajo nepremičnin?
  • V kakšnem času predvidevajo, da bo nepremičnina prodana in po kakšni ceni? Ne zadovoljite se z domnevami. Odgovor mora temeljiti na izkušnjah in mora biti podkrepljen z dejanskimi podatki.
  • Kakšne so njihove reference in kako jih lahko preverite?
  • Kdo so njihovi poslovni partnerji: notar, banka, odvetnik, pravnik ...

S prejetimi odgovori ste izvedeli veliko informacij o načinu dela posameznih nepremičninskih posrednikov, njihovi aktivnosti, poziciji na trgu in uspešnosti, zato vam preostane le še preveriti višino provizije. Znan pregovor pravi, nisem tako bogat, da bi kupoval poceni. Enako velja tudi za storitve.

Izkušnje na trgu kažejo, da se lahko na začetku nižja ali celo nična provizija kaže kot ugodna opcija z minimalnimi stroški za lastnika, vendar pa taka provizija nepremičninskemu posredniku onemogoča dobra prodajna izhodišča in lahko zato za lastnika kaj hitro, zaradi manjše motivacije, daljšega časa prodaje, medagencijskega nesodelovanja, nepoznavanja mikrolokacije ali slabih pogajalskih veščin posrednika, postane na koncu veliko dražja opcija. Odlični nepremičninski posredniki zagotavljajo kakovost storitve, imajo dobre reference in so polno zasedeni, zato jim ni potrebno zniževati cene svojih storitev. Odločitev pa je vaša, komu boste zaupali prodajo vaše nepremičnine.

Napisala: Mateja Todić Curk, Ljubljana nepremičnine

(Foto: Mateja Jordović Potočnik)

Oddaj komentar

Sledite nam:

Naša spletna stran uporablja piškotke, ki se naložijo na vaš računalnik. Ali se za boljše delovanje strani strinjate z njihovo uporabo?

Več o uporabi piškotkov

Uporaba piškotkov na naši spletni strani

Pravna podlaga

Podlaga za obvestilo je spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013. Prinesel je nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika.

Kaj so piškotki?

Piškotki so majhne datoteke, pomembne za delovanje spletnih strani, največkrat z namenom, da je uporabnikova izkušnja boljša.

Piškotek običajno vsebuje zaporedje črk in številk, ki se naloži na uporabnikov računalnik, ko ta obišče določeno spletno stran. Ob vsakem ponovnem obisku bo spletna stran pridobila podatek o naloženem piškotku in uporabnika prepoznala.

Poleg funkcije izboljšanja uporabniške izkušnje je njihov namen različen. Piškotki se lahko uporabljajo tudi za analizo vedenja ali prepoznavanje uporabnikov. Zato ločimo različne vrste piškotkov.

Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo na tej spletni strani

Piškotki, ki jih uporabljamo na tej strani sledijo smernicam:

1. Nujno potrebni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo uporabo nujno potrebnih komponent za pravilno delovanje spletne strani. Brez teh piškotov servisi, ki jih želite uporabljati na tej spletni strani, ne bi delovali pravilno (npr. prijava, nakupni proces, ...).

2. Izkustveni piškotki

Tovrstni piškotki zbirajo podatke, kako se uporabniki vedejo na spletni strani z namenom izboljšanja izkustvene komponente spletne strani (npr. katere dele spletne strani obiskujejo najpogosteje). Ti piškotki ne zbirajo informacij, preko katerih bi lahko identificirali uporabnika.

3. Funkcionalni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo spletni strani, da si zapomni nekatere vaše nastavitve in izbire (npr. uporabniško ime, jezik, regijo) in zagotavlja napredne, personalizirane funkcije. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletni strani.

4. Oglasni ali ciljani piškotki

Tovrstne piškotke najpogosteje uporabljajo oglaševalska in družabna omrežja (tretje strani) z namenom, da vam prikažejo bolj ciljane oglase, omejujejo ponavljanje oglasov ali merijo učinkovitost oglaševalskih akcij. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletu.

Nadzor piškotkov

Za uporabo piškotkov se odločate sami. Piškotke lahko vedno odstranite in s tem odstranite vašo prepoznavnost na spletu. Prav tako večino brskalnikov lahko nastavite tako, da piškotkov ne shranjujejo.

Za informacije o možnostih posameznih brskalnikov predlagamo, da si ogledate nastavitve.

Upravljalec piškotkov

Ljubljana nepremičnine d.o.o.