Prodajate nepremičnino: o proviziji, drugič

V zadnjih 20 letih so se izoblikovale različne regionalne poslovne prakse, kar zadeva višino in način izplačila provizije za posredovanje pri prodaji nepremičnine. Kljub temu, tudi zaradi neurejenih razmer pri nas, se ob tem pojavljajo različna vprašanja, še huje pa je, da lahko nanje dobite zelo različne odgovore.

Višino provizije določa zakon o nepremičninskem posredovanju in ta je največ 4 % (+ DDV) vrednosti sklenjenega posla, pri katerem je posredoval nepremičninski posrednik. V Ljubljani pa je praksa taka, da si kupec in prodajalec razdelita strošek provizije in plačata nepremičninskemu posredniku vsak po 2 % (+ DDV) vrednosti sklenjenega posla.

Kot sem že poudarila, učinkovitost nepremičninskega posrednika se ne meri s čim večjim številom ogledov, temveč s hitrostjo prodaje nepremičnine s čim manj ogledi. Velikokrat nepremičninski posredniki sicer opravijo večje število ogledov, kajti niso vse nepremičnine tržno zanimive in tudi idealnih kupcev je vse manj, saj tudi oni cenijo svoj denar. Kakorkoli že, nepremičninski posrednik je v vsakem primeru upravičen do plačila provizije, ne glede na število opravljenih ogledov.

Lastnik nepremičnine si mora želeti, da se njegova nepremičnina proda čim prej, po najboljši možni ceni. In hitreje nepremičninskemu posredniku to uspe, tem bolje, kajne? Osebno iskreno menim, da je to veliko vredneje, kot pa ali je nepremičninski posrednik opravil večje število ogledov. To nekateri ovrednotijo, kot da se je dejansko bolj potrudil, več delal, kot če mu uspe vašo nepremičnino dobro prodati s čim manj ogledi. 

Se pa pri tem dogaja še nekaj. Velikokrat nepremičninski posredniki opravijo tudi nadpovprečno število ogledov. V Ljubljana nepremičnine smo tako imeli zelo ekstremen primer, ko smo za prodajo stanovanja na Novi grbini potrebovali kar 120 ogledov v dveh letih.

Prodajalec pri tem sicer vidi, da se nepremičninski posrednik dejansko trudi prodati njegovo nepremičnino, a se v želji zmanjšati provizijo spomni nečesa drugega, zakaj ta nepremičninski posrednik naj ne bi bil upravičen do dogovorjene provizije za svoje delo; češ da lastnika ni pisno obveščal o poteku prodaje (ali je bilo to v pogodbi o posredovanju?) ali da ni bil strokoven, in še kaj bi se našlo. 

Ne zanikam, da je na trgu veliko neprofesionalcev, zato v svojih zapisih opominjam, da si res najamite dobre nepremičninske agencije in posrednike. Ti vam bodo namreč s sklenitvijo pogodbe o posredovanju pripravili tudi načrt promocije in prodaje vaše nepremičnine z vsemi potrebnimi aktivnostmi.

To pogodbo tudi dobro preberite. Saj veste, poznejših reklamacij nihče ne sprejme.

Zaupanja vredna nepremičninska agencija bo sproti dokumentirala vse svoje aktivnosti, ki bodo vodile do prodaje vaše nepremičnine.

Naj za konec še enkrat poudarim, da število ogledov ne vpliva na (ne)plačilo provizije. Nanjo vpliva prodaja nepremičnine. Ali je bilo ogledov več ali manj, je za provizijo irelevantno.

Kar pa bi si morali želeti vi, je, da vašo nepremičnino nepremičninski posrednik proda čim hitreje po najboljši možni ceni.

Napisala: Mateja Todić Curk (Ljubljana nepremičnine)

(na sliki: stanovanje v Šiški)

Oddaj komentar

Sledite nam:

Naša spletna stran uporablja piškotke, ki se naložijo na vaš računalnik. Ali se za boljše delovanje strani strinjate z njihovo uporabo?

Več o uporabi piškotkov

Uporaba piškotkov na naši spletni strani

Pravna podlaga

Podlaga za obvestilo je spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013. Prinesel je nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika.

Kaj so piškotki?

Piškotki so majhne datoteke, pomembne za delovanje spletnih strani, največkrat z namenom, da je uporabnikova izkušnja boljša.

Piškotek običajno vsebuje zaporedje črk in številk, ki se naloži na uporabnikov računalnik, ko ta obišče določeno spletno stran. Ob vsakem ponovnem obisku bo spletna stran pridobila podatek o naloženem piškotku in uporabnika prepoznala.

Poleg funkcije izboljšanja uporabniške izkušnje je njihov namen različen. Piškotki se lahko uporabljajo tudi za analizo vedenja ali prepoznavanje uporabnikov. Zato ločimo različne vrste piškotkov.

Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo na tej spletni strani

Piškotki, ki jih uporabljamo na tej strani sledijo smernicam:

1. Nujno potrebni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo uporabo nujno potrebnih komponent za pravilno delovanje spletne strani. Brez teh piškotov servisi, ki jih želite uporabljati na tej spletni strani, ne bi delovali pravilno (npr. prijava, nakupni proces, ...).

2. Izkustveni piškotki

Tovrstni piškotki zbirajo podatke, kako se uporabniki vedejo na spletni strani z namenom izboljšanja izkustvene komponente spletne strani (npr. katere dele spletne strani obiskujejo najpogosteje). Ti piškotki ne zbirajo informacij, preko katerih bi lahko identificirali uporabnika.

3. Funkcionalni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo spletni strani, da si zapomni nekatere vaše nastavitve in izbire (npr. uporabniško ime, jezik, regijo) in zagotavlja napredne, personalizirane funkcije. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletni strani.

4. Oglasni ali ciljani piškotki

Tovrstne piškotke najpogosteje uporabljajo oglaševalska in družabna omrežja (tretje strani) z namenom, da vam prikažejo bolj ciljane oglase, omejujejo ponavljanje oglasov ali merijo učinkovitost oglaševalskih akcij. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletu.

Nadzor piškotkov

Za uporabo piškotkov se odločate sami. Piškotke lahko vedno odstranite in s tem odstranite vašo prepoznavnost na spletu. Prav tako večino brskalnikov lahko nastavite tako, da piškotkov ne shranjujejo.

Za informacije o možnostih posameznih brskalnikov predlagamo, da si ogledate nastavitve.

Upravljalec piškotkov

Ljubljana nepremičnine d.o.o.