Najeti ali kupiti nepremičnino? Prednosti in slabosti obeh

V Sloveniji prevladuje prepričanje, da je veliko smotrneje biti lastnik nepremičnine, kot pa biti podnajemnik, češ zakaj bi leta plačevali za stanovanje, ki ne bo nikoli naše, če lahko isto količino denarja plačujemo v obliki mesečnega obroka za večdesetletno stanovanjsko posojilo. Vsaj čez 20 ali 30 let bo to stanovanje naše. To povezujemo tudi z bivalno varnostjo, da gre za investicijo v prihodnost, nas in naših zanamcev.

Za to je tudi nekaj zgodovinskih razlogov, predvsem iz obdobja nekdanje Jugoslavije. Veljalo je, da do upokojitve delate v istem podjetju, da dobite službo za nedoločen čas in se ob pomoči podjetja tudi preselite v svoje stanovanje, ob tem pa, če le imate možnosti, leta gradite svojo hišo. Tako je bila tudi mobilnost znotraj Slovenije zelo omejena. Slovenci, razen potovanj, smo znani po zelo majhni delovni mobilnosti znotraj države. Omejeni smo na mikroobmočja in jim ostajamo zvesti. Redko kdo išče delovno priložnost v kaki drugi slovenski občini kot tisti, v kateri že živi.

Res je tudi, da slovenski najemniški trg še ni dobro razvit, zato ne preseneča, da je delež ljudi, ki živijo v najetih stanovanjih, majhen. Se pa pri obeh, nakupu in najemu nepremičnin, pozna kriza. Že nekaj let mediji poročajo, kako se povečuje delež mladih, ki se vračajo domov, k staršem, ali pa se odločijo za najem stanovanja, ker si nakupa preprosto ne morejo privoščiti. Mimogrede, Britanci, na primer, raje kupujejo, po drugi strani pa Nemci raje najamejo nepremičnino, kot je poročal britanski časnik The Guardian.

Do stanovanjskih posojil je vse teže priti, pogoji so zapleteni in zahtevni. Kar še ne pomeni, da lahko le obupamo in pozabimo na lastnino. Toda ali je res bolj smiselno biti lastnik nepremičnine in zanjo več let odplačevati posojilo ali ima najemanje nepremičnine tudi svoje prednosti?

Eden izmed načinov, ki ga uporabljajo Američani, ko se odločajo, ali kupiti ali najeti nepremičnino, je, ali so sešteti zneski najemnin za obdobje 15 let manjši od nakupne cene.

Na Stanovanjskem skladu so lani naredili model in izračune, s katerimi primerjajo izdatke, ki jih ima najemnik stanovanja, z izdatki, ki bi jih imel posameznik, če bi isto stanovanje kupil in postal njegov lastnik. Po njihovih izračunih, so mesečni obroki vračanja 20-letnega posojila, odobrenega po tedanjih pogojih za stanovanjska posojila, praviloma višji od mesečnih najemnin. Če pa se najemnine letno usklajujejo z inflacijo, se lahko v daljšem obdobju skupni izdatki za najemnine precej približajo skupnim izdatkom za anuitete.

V primeru mladih, ki so na začetku poslovne kariere in nimajo privarčevanih sredstev za nakup stanovanja z gotovino, pa so izdatki mesečnih obrokov za odplačevanje stanovanjskega posojila višji od stroška plačane najemnine. Upoštevajte tudi dejstvo, da je status lastnika in najemnika v obdobju do vračila celotnega posojila precej izenačen, čeprav je prvi lastnik nepremičnine, drugi pa najemnik.

V primerjavo niso vključeni stroški, ki lastnike nepremičnin doletijo zaradi opreme, vzdrževanja in zavarovanja stanovanja. Večina bank ob sklenitvi dolgoročnega hipotekarnega kredita priporoča, lahko tudi zahteva, sklenitev življenjskega zavarovanja, kar ni zanemarljiv mesečni strošek. Najpomembnejše dejstvo pa je, da dokler nismo odplačali zadnjega obroka posojila, v resnici nismo lastniki stanovanja.

Seveda enoznačnega odgovora na vprašanje, najeti ali kupiti nepremičnino, ni. Odgovor je odvisen od veliko dejavnikov, predvsem od konteksta vsakega posameznika. V zadnjem obdobju kreditojemalne, nepremičninske in finančne razmere dajejo prednost najemanju nepremičnin. Velika večina nakupov nepremičnin pri Ljubljana nepremičnine je v obliki hipotekarnih kreditov. Opažamo, da se potencialni kupci o tem, ali so kreditno sposobni, pri bankah pozanimajo že pred prvimi ogledi stanovanj v prodaji.

Ne glede na vse, sledi nekaj razlag, ki naj bi vam vsaj okvirno pomagale pri odločanju o tem, ali naj nepremičnino v Ljubljani najamete ali kupite.

4 GLAVNI RAZLOGI ZA NAKUP NEPREMIČNINE

1. Investicija v prihodnost
Če ste lastnik svoje lastne nepremičnine in odplačujete stanovanjsko posojilo, pomeni, da smotrno vlagate v svojo prihodnost. Vaši obroki za stanovanjsko posojilo ne gredo v roke najemodajalcu, kar pomeni, da ne “zapravljate” svojega denarja. To mnogim daje tudi tako zaželeni občutek varnosti.

2. Svoboda
Če ste lastnik svoje lastne nepremičnine, lahko v njej več ali manj počnete, kar hočete, seveda v okviru veljavnih regulativ, pravil in zakonov, glede na lokacijo in to, za kakšno nepremičnino gre. Hkrati pa se po navadi čustveno navežete na lastnino in zato raje vlagate v svojo nepremičnino, jo opremljate po svoje ipd.

3. Izkušnje
Nakup nepremičnine, še posebno če gre za prvi tak nakup, je lahko strašljiva izkušnja. Toda imeti v lasti prvi dom, je lahko tudi dober začetek za dolgoročno načrtovanje vaših osebnih financ. Ko se mladi par odloča za nakup nepremičnine, je to po navadi tudi potrditev, da je njuna zveza res trdna.

4. Del skupnosti
Mnogi spregledajo, a pomembna prednost biti lastnik svoje lastne nepremičnine je, da postanete (pomemben) del skupnosti v vašem novem okolišu, kar vključuje tudi šolo, trgovine, igrališča, morda tudi cerkev, in tako si lahko pridobite nove prijatelje in podporo okolice, ko jo boste potrebovali. 

4 PREDNOSTI NAJEMA NEPREMIČNINE

1. Fleksibilnost
V mnogo primerih vam najem nepremičnine da več svobode pri odločanju, kje boste živeli. Glede na najemodajalno pogodbo si lahko po nekaj mesecih premislite in preselite. Najem nepremičnine lahko celo uporabite kot način testiranja, kje bi dejansko želeli živeti, preden se lotite nakupa nepremičnine.

2. Delna finančna svoboda
Kot podnajemniku se vam ne bo treba ukvarjati z razmerami na trgu nepremičnin. Lahko se vam sicer zgodi, da lastnik ugotovi, da se mu zaradi vse hujših davkov ne splača več oddajati stanovanja, a selitev v novo nepremičnino bo še najmanj boleča, kot pa ugotovitev, da vaša nepremičnina ni vredna več toliko kot ob nakupu. Poleg tega niste odvisni od višjih nižjih obresti v okviru stanovanjskega posojila.

3.  Vzdrževanje ni vaša odgovornost
Kot podnajemnik niste dolžni skrbeti za redno vzdrževanje nepremičnine, stroške tega pokrije lastnik nepremičnine.

4. Dobro zaščiteni
Po slovenski zakonodaji so podnajemniki zelo dobro zaščiteni. Ne more vas kar tako vreči iz stanovanja.

Napisala: Mateja Todić Curk, Ljubljana nepremičnine

(Foto: yourmoney.com)

Oddaj komentar

Sledite nam:

Naša spletna stran uporablja piškotke, ki se naložijo na vaš računalnik. Ali se za boljše delovanje strani strinjate z njihovo uporabo?

Več o uporabi piškotkov

Uporaba piškotkov na naši spletni strani

Pravna podlaga

Podlaga za obvestilo je spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013. Prinesel je nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika.

Kaj so piškotki?

Piškotki so majhne datoteke, pomembne za delovanje spletnih strani, največkrat z namenom, da je uporabnikova izkušnja boljša.

Piškotek običajno vsebuje zaporedje črk in številk, ki se naloži na uporabnikov računalnik, ko ta obišče določeno spletno stran. Ob vsakem ponovnem obisku bo spletna stran pridobila podatek o naloženem piškotku in uporabnika prepoznala.

Poleg funkcije izboljšanja uporabniške izkušnje je njihov namen različen. Piškotki se lahko uporabljajo tudi za analizo vedenja ali prepoznavanje uporabnikov. Zato ločimo različne vrste piškotkov.

Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo na tej spletni strani

Piškotki, ki jih uporabljamo na tej strani sledijo smernicam:

1. Nujno potrebni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo uporabo nujno potrebnih komponent za pravilno delovanje spletne strani. Brez teh piškotov servisi, ki jih želite uporabljati na tej spletni strani, ne bi delovali pravilno (npr. prijava, nakupni proces, ...).

2. Izkustveni piškotki

Tovrstni piškotki zbirajo podatke, kako se uporabniki vedejo na spletni strani z namenom izboljšanja izkustvene komponente spletne strani (npr. katere dele spletne strani obiskujejo najpogosteje). Ti piškotki ne zbirajo informacij, preko katerih bi lahko identificirali uporabnika.

3. Funkcionalni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo spletni strani, da si zapomni nekatere vaše nastavitve in izbire (npr. uporabniško ime, jezik, regijo) in zagotavlja napredne, personalizirane funkcije. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletni strani.

4. Oglasni ali ciljani piškotki

Tovrstne piškotke najpogosteje uporabljajo oglaševalska in družabna omrežja (tretje strani) z namenom, da vam prikažejo bolj ciljane oglase, omejujejo ponavljanje oglasov ali merijo učinkovitost oglaševalskih akcij. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletu.

Nadzor piškotkov

Za uporabo piškotkov se odločate sami. Piškotke lahko vedno odstranite in s tem odstranite vašo prepoznavnost na spletu. Prav tako večino brskalnikov lahko nastavite tako, da piškotkov ne shranjujejo.

Za informacije o možnostih posameznih brskalnikov predlagamo, da si ogledate nastavitve.

Upravljalec piškotkov

Ljubljana nepremičnine d.o.o.