Laibach & York - slovenska očala po meri v Design Optika za Bežigradom

Ste kdaj kupovali očala pa se vam je zdelo, da vam prav nič ne paše na vaš obraz? Potem so očala znamke Laibach & York zagotovo prava izbira za vas. Narejena so po meri, hkrati pa se ponašajo tudi z oznako 'Narejeno v Sloveniji'.

Slovenski oblikovalec Blaž Oberč, ki je po izobrazbi še optik, je na noge postavil lastno znamko ekskluzivnih očal po meri. Ta je vedno bolj cenjena med domačimi poznavalci, uveljavlja pa se tudi v tujini. Nahaja se za Bežigradom, v Design Optiki, kjer poleg ogromne izbire očal, tako po meri kot ostalih, nudi tudi kompletno oftalmološko storitev. Da je ta na najvišjem možnem nivoju zagotavlja mednarodno priznana očesna zdravnica oz. oftalmologinja, ki jo Design Optika gosti v svojih specializiranih prostorih.

Od kod ideja za lastno znamk očal po meri Laibach & York?

Od nekdaj sem rad ustvarjal, ko sem prišel na trg pa sem slednjemu želel ponuditi nekaj svojega. Nisem namreč želel samo prodajat in preprodajat drugih znamk. Po izobrazbi sem industrijski oblikovalec in optik, celo življenje sem že povezan z oblikovanjem pa tudi z oftalmologijo, predvsem preko matere, ki je strokovnjakinja na tem področju. Z lastno znamko Laibach & York sem to nekako združil. Očala sem izbral tudi zato, ker so poleg ročnih ur edini modni dodatek, ki ga nosim. Poleg tega sem vedno želel imeti svojega, kot na primer trgovino, znamko… Zdaj imam oboje.

Kaj pa pomeni ime Laibach & York?

Laibach & York sta sinonima za Ljubljana in Toronto, stari imeni za mesti, kjer sem živel in odraščal. Gre za preplet in povezavo med malim starim evropskim mestecem in popolnoma modernim velemestom. Tako se je prepletalo moje življenje in tudi očala so oblikovana tako, da se lahko z njimi identificirajo ljudje tukaj in tam, saj se popolnoma vklopijo v utrip ter zlijejo z energijo obeh mest.

Vaša očala slovijo po zanimivih oblikah, vrhunski kvaliteti in izjemnem ugodju. Slovijo pa tudi po tem, da je na njih izrecen zapis Made in Slovenia. Ali se zato očala kaj slabše prodajajo kot, če bi bil na njih na primer napis Made in Italy?

Ne, nikakor. Pomen ‘Made in Italy’ je danes popolnoma razvrednoten, saj so velike koorporacije postavile svoje tovarne v Aziji in Indiji, še vedno pa na vseh njihovih izdelkih piše, da je narejeno v Italiji, ker imajo tam pač tak zakon. Made in Slovenia sem zapisal gor zato, ker je Laibach & York slovenska znamka. Tudi nisem želel, da bi pisalo na mojih očalih ‘Made in Europe’, ker lahko to pomeni katerokoli Evropsko državo. Zato sem vztrajal pri napisu, da so narejene v Sloveniji. To se mi zdi izjemno pomembno promovirat v svet. Da je nekaj ‘Made in Slovenia’. Ker dejansko je! Poleg tega pa počasi, a vztrajno postaja tudi sinonim za kvaliteto. V Ameriki je to že zelo dobro sprejeto, ponekod celo veliko boljše kot na primer razvpiti ‘Made in Italy’, vsaj takšen feedback dobivam nazaj od mojih kontaktov. Ker ciljam primarno na ameriški trg, poleg slovenskega in okolice, pa je to tudi edina logična poteza.

Glavna značilnost vaših očal je, da jih naredite čisto po meri obraza. Kako ste prišli na to idejo?

S tem smo se začeli ukvarjati šele letos, torej pred kratkim. Imamo pa trenutno že več povpraševanja, kot lahko v določenem času proizvedemo, saj sem perfekcionist in želim, da je res vse do pikice natančno narejeno.

Kako izgleda sam postopek?

Sam postopek pa izgleda tako: stranka pride, pove za kakšen namen potrebuje očala (npr. vožnja, šport, branje…), mi ji nato naredimo meritev obraza in poizkusimo kakšnega od že narejenih nosnikov, če kateri ustreza. Če ji ne ustreza noben od obstoječih, ga naredimo posebej zanjo. Oblikujemo kompleten frontal, pogledamo ročke, stranka izbere barvo, naredimo par poizkusov in 3d animacijo. Moramo namreč videti, kako bo vse skupaj izpadlo na obrazu, poleg tega pa stranka še pove, za kaj bo imela očala, se pravi ali je to bolj šport ali kaj drugega. Nato se čisto po meri naredi 'made to measure bespoke frame' samo za njo. Podatki ostanejo v bazi, če se recimo zgodi, da polomi okvir ali pa ga hoče v drugi barvi, da lahko potem hitro naredimo novega.

Se pravi ne samo, da očala lepo izgledajo na stranki, ampak ji tudi fizično pristojijo na njen obraz, kar pomeni, da ne tiščijo... Delate tako korekcijska, kot tudi sončna očala?

Pri korekcijskih očalih je bila v 70ih in 80ih letih izbira zele omejena. Obstajalo je par klasičnih oblik očal, izbira pri okvirjih in lečah je bila minimalna. Danes je seveda vse drugače, saj se lahko dobesedno izživljamo svojo domišljijo z vsemi barvami in oblikami. Lahko na primeru naredimo, da je zgoraj ena barva, spodaj druga, lahko se tudi kupi kovinske, lahko so oblečen v kačjo kožo, lahko v les, lahko v marmor oblečemo, karkoli...

Posebnost in prednost vaše ordinacije znotraj Design Optike za Bežigradom so tudi izjemno strokovni očesni pregledi. Lahko poveste kaj več o tem?

Res je, nudimo celotno oftalmološko storitev. Imamo vrhunske preglede, z mednarodno priznano oftalmologinjo. Prednost je, da se storitev lahko v kompletu opravi na enem mestu in strankam ni potrebno nikamor hodit, se tam naročati in čakati v nedogled…

Zakaj lokacija v Ljubljani? Kaj vam pomeni Ljubljana?

Iz Trbovelj sem se preselil v Ljubljano, ko sem bil star 6 let. Najprej smo živeli na obrobju, kasneje pa dolga leta v stari Ljubljani, ki je moje mesto, tukaj živim in mi je najlepše mesto. Sem pa še vedno povezan tudi s Trbovljami, saj imam tam proizvodnjo.

Kakšne so želje in vizije za prihodnost?

Moja vizija za letos je, da dam na trg dve novi kolekciji. Njihova posebnost je inovacija na samih okvirjih. S tem grem potem v Ameriko in Kanado in si tam ustvarim nek mikro tržni delež, da lahko potem naprej tukaj v Sloveniji izdelujem in plasiram v svet vrhunsko kvaliteto okvirjev, kar se čedalje bolj ceni, še posebej v tujini.

Kakšna misel za konec?

Varujte svoje oči in ne varčujte denarja na lečah, oz. z drugimi besedami - nikoli ne ‘varčujte’ na očeh! Samo ene imate…

 

Pripravila: Urška Košir

Foto: Design Optika - Laibach & York

Spletna stran

Facebook stran

Oddaj komentar

Sledite nam:

Naša spletna stran uporablja piškotke, ki se naložijo na vaš računalnik. Ali se za boljše delovanje strani strinjate z njihovo uporabo?

Več o uporabi piškotkov

Uporaba piškotkov na naši spletni strani

Pravna podlaga

Podlaga za obvestilo je spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013. Prinesel je nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika.

Kaj so piškotki?

Piškotki so majhne datoteke, pomembne za delovanje spletnih strani, največkrat z namenom, da je uporabnikova izkušnja boljša.

Piškotek običajno vsebuje zaporedje črk in številk, ki se naloži na uporabnikov računalnik, ko ta obišče določeno spletno stran. Ob vsakem ponovnem obisku bo spletna stran pridobila podatek o naloženem piškotku in uporabnika prepoznala.

Poleg funkcije izboljšanja uporabniške izkušnje je njihov namen različen. Piškotki se lahko uporabljajo tudi za analizo vedenja ali prepoznavanje uporabnikov. Zato ločimo različne vrste piškotkov.

Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo na tej spletni strani

Piškotki, ki jih uporabljamo na tej strani sledijo smernicam:

1. Nujno potrebni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo uporabo nujno potrebnih komponent za pravilno delovanje spletne strani. Brez teh piškotov servisi, ki jih želite uporabljati na tej spletni strani, ne bi delovali pravilno (npr. prijava, nakupni proces, ...).

2. Izkustveni piškotki

Tovrstni piškotki zbirajo podatke, kako se uporabniki vedejo na spletni strani z namenom izboljšanja izkustvene komponente spletne strani (npr. katere dele spletne strani obiskujejo najpogosteje). Ti piškotki ne zbirajo informacij, preko katerih bi lahko identificirali uporabnika.

3. Funkcionalni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo spletni strani, da si zapomni nekatere vaše nastavitve in izbire (npr. uporabniško ime, jezik, regijo) in zagotavlja napredne, personalizirane funkcije. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletni strani.

4. Oglasni ali ciljani piškotki

Tovrstne piškotke najpogosteje uporabljajo oglaševalska in družabna omrežja (tretje strani) z namenom, da vam prikažejo bolj ciljane oglase, omejujejo ponavljanje oglasov ali merijo učinkovitost oglaševalskih akcij. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletu.

Nadzor piškotkov

Za uporabo piškotkov se odločate sami. Piškotke lahko vedno odstranite in s tem odstranite vašo prepoznavnost na spletu. Prav tako večino brskalnikov lahko nastavite tako, da piškotkov ne shranjujejo.

Za informacije o možnostih posameznih brskalnikov predlagamo, da si ogledate nastavitve.

Upravljalec piškotkov

Ljubljana nepremičnine d.o.o.