Ljubljana poleti: 6 osvežilnih popoldanskih izletov

Poleti, ko v Ljubljani pripeka in se zdi, da se nimamo kje skriti pred vročino, je delovni dan včasih predolg, da bi si lahko po službi vzeli še tistih nekaj uric in skočili do Obale. Za instant osvežitev niti ni treba, tudi v okolici Ljubljane se najde nekaj prijetnih lokacij, kjer si lahko ohladite glavo in telo.

Pekel pri Borovnici

Eden takšnih hitrih osvežilnih izletov ponuja Pekel pri Borovnici. Dve poletni muhi na en mah lahko z njim ubijete tisti, ki bi se v vročini želeli podati na hladno, morda nekoliko bolj zahtevno gorsko pot, a si časovno tega ne morete privoščiti. Avto pustite v senci, ki jo je tam na pretek, potem pa pot pod noge in po približno dveh urah hoda pridete vse do petega slapa in nazaj. Pot sicer ni najlažja, zato potrebujete primerno obutev, a hlad tamkajšnjih dreves ponuja ravnopravšnjo osvežitev.

Star Maln

Malo naprej od Borovnice je Star Maln, priljubljeno zbirališče Vrhničanov. Tam se nahaja bazen v potoku, kjer se je včasih nabirala voda za pogon mlina, ki ne obratuje več. Pot do tja je dokaj preprosta, pri zadnjem vrhniškem semaforju zavijete desno in sledite oznakam. Tam stoji tudi koča, ki jo je mogoče najeti za zabave zaključenih družb, prav tako se da najeti prostor za piknik.

Podpeško jezero

Fini izleti so na voljo tudi južno od središča Ljubljane, kjer se bohoti Podpeško jezero. Do tja prispete skozi Črno vas, Lipe in Podpeč. V vasi Jezero zavijete desno pri gasilskem domu, lično kraško jezero vas pričakuje že čez dobrih 200 metrov. Tudi tam stoji ljubka restavracija, za nameček pa se v jezero da skakati, kar je vsekakor razveseljiva popestritev predvsem za mlajše obiskovalce. 

Rakitniško jezero

Po 12 kilometrih prijetne vožnje proti Rakitni pa je že na voljo nova izletniška točka in novo jezero, v katero lahko skočite. Umetno Rakitniško jezero leži na 490 metrih nadmorske višine in je pozimi priljubljeno zbirališče drsalcev. No, poleti lahko tam lovite ribe in se seveda kopate. Ravno prav hladno in ne prepolno obiskovalcev je odličen kraj za enodnevni izlet.

Straža pri Spodnjih Pirničah

Kljub neposredni bližini mesta pa mnogo Ljubljančanov ne ve, da se pravo malo odkritje skriva v Straži pri Spodnjih Pirničah. Če prihajate iz ljubljanske smeri, kmalu za gasilskim domom zavijte ostro levo po precej strmi poti navzdol. Ta vas bo pripeljala do toplega vrelca Straža, kjer so včasih, tako se govori, vaške gospe prale perilo. Temperatura vode se giblje med 19 in 21 stopinjami Celzija. Stražo so sicer skupaj s pirniškimi gasilci uredili člani tamkajšnjega turističnega društva. Ti so zamenjali kamenčke, odstranili alge in uredili okolico, tako da je primerna za kopanje.

Iški Vintgar

Iški Vintgar je poleti priljubljena točka izletnikov, a sredi tedna se zna zgoditi, da gneča vendarle ne bo prehuda. V Iškem Vintgarju so pripravljeni prostori za piknik, za ljubitelje plezanja je na voljo plezalna stena Oskrinjek, v soteski pa so številni tolmuni, brzice in slapovi.

Okolica Ljubljane zagotovo skriva še marsikatero skrito naravno kopališče in izletniška točka. Kje v Ljubljani ali njeni okolici pa se vi najraje ohladite pozno popoldne?

(Foto: svetlana.si)

Oddaj komentar

Sledite nam:

Naša spletna stran uporablja piškotke, ki se naložijo na vaš računalnik. Ali se za boljše delovanje strani strinjate z njihovo uporabo?

Več o uporabi piškotkov

Uporaba piškotkov na naši spletni strani

Pravna podlaga

Podlaga za obvestilo je spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013. Prinesel je nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika.

Kaj so piškotki?

Piškotki so majhne datoteke, pomembne za delovanje spletnih strani, največkrat z namenom, da je uporabnikova izkušnja boljša.

Piškotek običajno vsebuje zaporedje črk in številk, ki se naloži na uporabnikov računalnik, ko ta obišče določeno spletno stran. Ob vsakem ponovnem obisku bo spletna stran pridobila podatek o naloženem piškotku in uporabnika prepoznala.

Poleg funkcije izboljšanja uporabniške izkušnje je njihov namen različen. Piškotki se lahko uporabljajo tudi za analizo vedenja ali prepoznavanje uporabnikov. Zato ločimo različne vrste piškotkov.

Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo na tej spletni strani

Piškotki, ki jih uporabljamo na tej strani sledijo smernicam:

1. Nujno potrebni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo uporabo nujno potrebnih komponent za pravilno delovanje spletne strani. Brez teh piškotov servisi, ki jih želite uporabljati na tej spletni strani, ne bi delovali pravilno (npr. prijava, nakupni proces, ...).

2. Izkustveni piškotki

Tovrstni piškotki zbirajo podatke, kako se uporabniki vedejo na spletni strani z namenom izboljšanja izkustvene komponente spletne strani (npr. katere dele spletne strani obiskujejo najpogosteje). Ti piškotki ne zbirajo informacij, preko katerih bi lahko identificirali uporabnika.

3. Funkcionalni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo spletni strani, da si zapomni nekatere vaše nastavitve in izbire (npr. uporabniško ime, jezik, regijo) in zagotavlja napredne, personalizirane funkcije. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletni strani.

4. Oglasni ali ciljani piškotki

Tovrstne piškotke najpogosteje uporabljajo oglaševalska in družabna omrežja (tretje strani) z namenom, da vam prikažejo bolj ciljane oglase, omejujejo ponavljanje oglasov ali merijo učinkovitost oglaševalskih akcij. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletu.

Nadzor piškotkov

Za uporabo piškotkov se odločate sami. Piškotke lahko vedno odstranite in s tem odstranite vašo prepoznavnost na spletu. Prav tako večino brskalnikov lahko nastavite tako, da piškotkov ne shranjujejo.

Za informacije o možnostih posameznih brskalnikov predlagamo, da si ogledate nastavitve.

Upravljalec piškotkov

Ljubljana nepremičnine d.o.o.