Domačini in obiskovalci: Ljubljana je kul

Ko bom velik, bom sonce in grel ljudi je napis, ki vas pričaka ob oknu ljubljanskega avtobusa številka 6 (ali je bila 8?), ko se s premočenimi čevlji in mrkim pogledom končno dokopljete do prostega sedeža.

Ne morete, da se ne bi nasmehnili. To je bil bržkone tudi namen (žal) neznanega avtorja, ki mu je kljub voznim tresljajem uspelo modrost z alkoholcem vtisniti na dovolj vidno mesto, da bi jo lahko našli vsi, od katerih je tisti dan mesto zahtevalo preveč.

Tako je to, ko gre za Ljubljano – že najde način, da vas preseneti. Ko vas megleno in deževno jutro spravi v slabo voljo, se vam opraviči s popoldanskim soncem. Ko vam nervozni taksist nonšalantno odvzame prednost, se naslednjo minuto le nekaj korakov od cilja odpre prosto parkirno mesto.

Živa je. Kot vsak od nas nosi svojo energijo in kaže vse vrste obrazov. Ima svoj karakter. Katere ključne lastnosti ga sestavljajo, bodo najbolje vedeli tisti, ki jo poznajo od blizu – ljubljanski staroselci in prišleki.

Tina, 28 let, zdravnica
Ljubljana je navihana gospa. Je kot topel, radosten objem starega prijatelja. Prijetna, varna, lepa, modra in ravno pravih mer. Za vsak karakter ali razpoloženje se najde primeren kotiček. Je starka, ki se ji v očeh iskri mladostna navihanost.

Urša, 30 let, vodja prodaje
Ljubljana je čarobna. Na nekaj kvadratnih metrih lahko spoznamo bogato zgodovino in čudovito arhitekturo našega Plečnika, se izgubimo v uličicah, polnih butikov z zanimivimi kosi, sledimo ljubezenski zgodbi našega največjega pesnika, se potopimo v srednjeveško pravljico grajskih gospodov in na koncu še okrepčamo z okusnim sladoledom in omamno kavo ob treh mostovih.

Jure, 30 let, filozof
Ljubljano najbolje opiše njena belo-zelena zastava z zmajem. Bela predstavlja čiste in bele ulice in zgradbe, zelena pa njeno mirnost, zelene površine in reko Ljubljanico, ki teče skozi osrčje mesta. Zmaj pa predstavlja njeno bogato zgodovino in pravljičnost.

Ana, 28 let, novinarka
Majhna, a hkrati tako velika. Najprej s kolesom po njenih čudovitih ulicah, nato ob Ljubljanici na kavo; pa na Ljubljansko barje na sprehod s psom in v okoliške gozdičke po gobe. Še na grad po razgled, v Kinodvor po nove zgodbe in počakati jutro na Metelkovi. Popoln dan Gorenjke v mali Ljubljani.

Luka, 26 let, zdravnik
Pravzaprav jo je težko opisati s preprostim knjižnim pridevnikom. Še najbolje ji pristaja kar slengovska beseda »kulska«, ker združuje pisano paleto bogate zgodovine z mladostniškim utripom mestnih ulic. Med evropskimi prestolnicami je zagotovo nekaj posebnega in prav zato nadvse .... kul!

Andriana, 29 let, študentka
Ljubljana je prijateljska. Ob pogledu na ljudi, ki srkajo kavico v mestnih kavarnah, ali pa na tiste, ki posedajo pod Prešernovim spomenikom, se zdi, da je čas za druženje s prijatelji tisto, kar resnično osrečuje Ljubljančane. Prijateljsko čebljanje odmeva iz vseh smeri in iz dneva v dan zapolnjuje ljubljanske ulice in trge.

Pa vaša Ljubljana? Vas navdihuje ali omejuje? Delite svoje mnenje!

(Foto: Osebni arhivi)

Oddaj komentar

Sledite nam:

Naša spletna stran uporablja piškotke, ki se naložijo na vaš računalnik. Ali se za boljše delovanje strani strinjate z njihovo uporabo?

Več o uporabi piškotkov

Uporaba piškotkov na naši spletni strani

Pravna podlaga

Podlaga za obvestilo je spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013. Prinesel je nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika.

Kaj so piškotki?

Piškotki so majhne datoteke, pomembne za delovanje spletnih strani, največkrat z namenom, da je uporabnikova izkušnja boljša.

Piškotek običajno vsebuje zaporedje črk in številk, ki se naloži na uporabnikov računalnik, ko ta obišče določeno spletno stran. Ob vsakem ponovnem obisku bo spletna stran pridobila podatek o naloženem piškotku in uporabnika prepoznala.

Poleg funkcije izboljšanja uporabniške izkušnje je njihov namen različen. Piškotki se lahko uporabljajo tudi za analizo vedenja ali prepoznavanje uporabnikov. Zato ločimo različne vrste piškotkov.

Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo na tej spletni strani

Piškotki, ki jih uporabljamo na tej strani sledijo smernicam:

1. Nujno potrebni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo uporabo nujno potrebnih komponent za pravilno delovanje spletne strani. Brez teh piškotov servisi, ki jih želite uporabljati na tej spletni strani, ne bi delovali pravilno (npr. prijava, nakupni proces, ...).

2. Izkustveni piškotki

Tovrstni piškotki zbirajo podatke, kako se uporabniki vedejo na spletni strani z namenom izboljšanja izkustvene komponente spletne strani (npr. katere dele spletne strani obiskujejo najpogosteje). Ti piškotki ne zbirajo informacij, preko katerih bi lahko identificirali uporabnika.

3. Funkcionalni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo spletni strani, da si zapomni nekatere vaše nastavitve in izbire (npr. uporabniško ime, jezik, regijo) in zagotavlja napredne, personalizirane funkcije. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletni strani.

4. Oglasni ali ciljani piškotki

Tovrstne piškotke najpogosteje uporabljajo oglaševalska in družabna omrežja (tretje strani) z namenom, da vam prikažejo bolj ciljane oglase, omejujejo ponavljanje oglasov ali merijo učinkovitost oglaševalskih akcij. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletu.

Nadzor piškotkov

Za uporabo piškotkov se odločate sami. Piškotke lahko vedno odstranite in s tem odstranite vašo prepoznavnost na spletu. Prav tako večino brskalnikov lahko nastavite tako, da piškotkov ne shranjujejo.

Za informacije o možnostih posameznih brskalnikov predlagamo, da si ogledate nastavitve.

Upravljalec piškotkov

Ljubljana nepremičnine d.o.o.