Kako ljubljanske ulice dobijo ime

Gotovo vam kdaj kakšna ni dala miru. Ulica v Ljubljani namreč. Večinoma jih resda uporabljamo za pomoč pri orientaciji, a sem in tja se zgodi, da nas premami radovednost glede njihovega imena. Izvor nekaterih je takoj razumljiv – na primer Celovška cesta, ki je dobila ime že v začetku 19. stoletja, ker je pač usmerjena proti Celovcu. Spet druga poimenovanja pa zahtevajo nekoliko več razmisleka in poznavanja zgodovine. Za tiste najbolj radovedne hitro zdravilo zopet ponuja – kdo drug kot – splet.

Na spletni strani Mestne občine Ljubljana Pregled ljubljanskih ulic lahko izbirate med 1623 različnimi ulicami v Ljubljani in o njih izveste osnovne podatke, poleg obrazložitve poimenovanja med drugim tudi leto poimenovanja in opis poteka ulice.

Vseh ulic v Ljubljani je danes po besedah strokovnega sodelavca posebne komisije MOL-a, Jana Skoberneta, sicer več, približno 1700. »Za zdaj so upoštevane le ulice v naselju Ljubljana, morali pa bi prišteti še ulice v drugih 37 naseljih, hkrati pa je tudi znotraj naselja Ljubljana nastalo nekaj novih. Ravno na zadnji seji je mestni svet potrdil nekaj novih poimenovanj, ki jih bomo v kratkem vnesli tudi v spletno aplikacijo, pristojna geodetska služba pa v Register prostorskih enot, ki je osnova za druge registre.« 

Ena najnovejših ulic v Ljubljani je Pot Roberta Blinca, poimenovana po našem vrhunskem in svetovno priznanem fiziku. Ulica se odcepi iz Večne poti na odseku med živalskim vrtom in Koseško cesto in poteka jugozahodno proti Tehnološkemu parku, prečka potok Glinščico in se zaključi v križišču s Potjo za Brdom. Da ulica, poimenovana po enem naših največjih znanstvenikov, poteka proti Tehnološkemu parku, seveda ni naključje.

Naloga posebne komisije je pripraviti predloge za poimenovanje naselij in ulic v občini, ki jih nato naslovi na mestni svet, ta pa o njih glasuje na seji. Komisija sicer sprejema tudi pobude meščanov in pravnih subjektov, ki poslujejo v Ljubljani, za poimenovanje in preimenovanje naselij in ulic, a teh je po Skobernetovih besedah zelo malo: »Tudi mesto se pravzaprav ne širi toliko, da bi potrebovali veliko teh poimenovanj. Kar pa obenem dopušča komisiji, da stalno dopolnjuje in izpopolnjuje obstoječo bazo podatkov o ulicah, kar je naš načrt tudi v prihodnje.«

»Moramo pa vedno razumeti, da tako nova poimenovanja kot preimenovanja ulic s seboj nosijo stroške,« še doda strokovni sodelavec komisije. Ne le za občino, ki financira ulične table in spremenjene hišne tablice (kjer se menja številka), temveč tudi za meščane, ko urejajo naslov v dokumentih. »Si predstavljate, da bi preimenovali Dunajsko cesto, in bi morali vsi njeni prebivalci menjati podatke na dokumentih? To bi bilo v tem času nesprejemljivo! V komisiji smo preudarni tudi v tem smislu,« je jasen Skoberne.

Brez skrbi, kaj takšnega se gotovo ne bo zgodilo. Le elektronski arhiv o ljubljanskih ulicah bo vedno bolj izpopolnjen tudi z zgodovinskimi podatki. Ko boste torej naslednjič stopali ali se vozili po eni tistih z zanimivim imenom, veste, kje lahko o njej izveste več.

Kako pa je ime vaši ulici? In zakaj tako?

Oddaj komentar

Sledite nam:

Naša spletna stran uporablja piškotke, ki se naložijo na vaš računalnik. Ali se za boljše delovanje strani strinjate z njihovo uporabo?

Več o uporabi piškotkov

Uporaba piškotkov na naši spletni strani

Pravna podlaga

Podlaga za obvestilo je spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013. Prinesel je nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika.

Kaj so piškotki?

Piškotki so majhne datoteke, pomembne za delovanje spletnih strani, največkrat z namenom, da je uporabnikova izkušnja boljša.

Piškotek običajno vsebuje zaporedje črk in številk, ki se naloži na uporabnikov računalnik, ko ta obišče določeno spletno stran. Ob vsakem ponovnem obisku bo spletna stran pridobila podatek o naloženem piškotku in uporabnika prepoznala.

Poleg funkcije izboljšanja uporabniške izkušnje je njihov namen različen. Piškotki se lahko uporabljajo tudi za analizo vedenja ali prepoznavanje uporabnikov. Zato ločimo različne vrste piškotkov.

Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo na tej spletni strani

Piškotki, ki jih uporabljamo na tej strani sledijo smernicam:

1. Nujno potrebni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo uporabo nujno potrebnih komponent za pravilno delovanje spletne strani. Brez teh piškotov servisi, ki jih želite uporabljati na tej spletni strani, ne bi delovali pravilno (npr. prijava, nakupni proces, ...).

2. Izkustveni piškotki

Tovrstni piškotki zbirajo podatke, kako se uporabniki vedejo na spletni strani z namenom izboljšanja izkustvene komponente spletne strani (npr. katere dele spletne strani obiskujejo najpogosteje). Ti piškotki ne zbirajo informacij, preko katerih bi lahko identificirali uporabnika.

3. Funkcionalni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo spletni strani, da si zapomni nekatere vaše nastavitve in izbire (npr. uporabniško ime, jezik, regijo) in zagotavlja napredne, personalizirane funkcije. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletni strani.

4. Oglasni ali ciljani piškotki

Tovrstne piškotke najpogosteje uporabljajo oglaševalska in družabna omrežja (tretje strani) z namenom, da vam prikažejo bolj ciljane oglase, omejujejo ponavljanje oglasov ali merijo učinkovitost oglaševalskih akcij. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletu.

Nadzor piškotkov

Za uporabo piškotkov se odločate sami. Piškotke lahko vedno odstranite in s tem odstranite vašo prepoznavnost na spletu. Prav tako večino brskalnikov lahko nastavite tako, da piškotkov ne shranjujejo.

Za informacije o možnostih posameznih brskalnikov predlagamo, da si ogledate nastavitve.

Upravljalec piškotkov

Ljubljana nepremičnine d.o.o.