Kraševka - domače dobrote in izdelki v stari Ljubljani

Ko bi radi nekomu kaj dobrega dali, ga spomnili na domače kraje, ko smo kam povabljeni ali komu samo hvaležni... Za vse takšne in podobne priložnosti se v Ljubljani nahaja luštna trgovinica Kraševka, kjer so na voljo samo izbrane domače dobrote. V Kraševki dobro poznajo domače izdelke, vam svetujejo izbor in jih v darilni paket pripravijo sami ali skupaj z vami.

Kdo je odprl Kraševko, kdaj in zakaj?

Kraševka je domača trgovina, ki jo je 1. februarja 2008 v starem ljubljanskem mestnem jedru, na Ciril Metodovem trgu, odprlo družinsko podjetje Kraške poti d.o.o. s Kozine.  Ustanovitelja sta zakonca Slava in Smiljan Sosič, Ljubljančanka in Kraševec, ljubitelja in poznavalca domače hrane, običajev in tradicije. Razvoj ideje je povezan z dolgoletnimi izkušnjami na področju trženja hrane, z učenjem, poslušanjem in poskušanjem. Svoje pa je dodalo tudi dolgoletno nestrinjanje z načinom trženja domačih slovenskih pridelkov in živil na slovenskih trgovskih policah.

Od kod ideja za ime in kaj pomeni?

Ime Kraševka je spomin na pogumno, delovno kraško ženo in gospodinjo, ki je znala iz revne kraške zemlje  pripraviti okusno hrano za svojo družino. Kraševci znajo pridelati, spoštovati in ceniti svoje pridelke. Zato domača trgovina Kraševka. 

Po čem se razlikujete od ostalih ponudnikov v Ljubljani?

To je pa dobro vprašanje za kupce in obiskovalce. Predvsem nas zaznamuje domačnost, slovenskost.

Kako bi opisali vizijo Kraševke?

Kraševka je ambasadorka Krasa in Brkinov v Ljubljani in Ljubljane na Krasu. Njen cilj je, da nas opomni na prvinske in zares pomembne vrednote, ki jih ne smemo pozabiti: spoštovanje tradicije, pravica do poznavanja avtohtonega izročila in zavest, da je hrana je užitek, zdravje, obred in druženje Kraševka izobražuje, obvešča, pomaga in povezuje. Zgodba Kraševke se ne konča s prodajo izdelka. Prodaja je le majhen del veliko širšega, celovitega in skrbno načrtovanega povezovanja ljudi, tukajšnjih in tamkajšnjih.

Bi za konec še kaj dodali?

Vabimo vas na obisk, ogled, morda tudi pokušino, na Vodnikov trg 4. Delamo od 9h do 18h (od aprila do 19h), v soboto do 15h, le nedelje in praznike ostanemo doma.

 

Pripravil: Jaka Jaklič

Uredila: Urška Košir

Vir: Kraševka

Foto: arhiv Kraševka

Oddaj komentar

Sledite nam:

Naša spletna stran uporablja piškotke, ki se naložijo na vaš računalnik. Ali se za boljše delovanje strani strinjate z njihovo uporabo?

Več o uporabi piškotkov

Uporaba piškotkov na naši spletni strani

Pravna podlaga

Podlaga za obvestilo je spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013. Prinesel je nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika.

Kaj so piškotki?

Piškotki so majhne datoteke, pomembne za delovanje spletnih strani, največkrat z namenom, da je uporabnikova izkušnja boljša.

Piškotek običajno vsebuje zaporedje črk in številk, ki se naloži na uporabnikov računalnik, ko ta obišče določeno spletno stran. Ob vsakem ponovnem obisku bo spletna stran pridobila podatek o naloženem piškotku in uporabnika prepoznala.

Poleg funkcije izboljšanja uporabniške izkušnje je njihov namen različen. Piškotki se lahko uporabljajo tudi za analizo vedenja ali prepoznavanje uporabnikov. Zato ločimo različne vrste piškotkov.

Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo na tej spletni strani

Piškotki, ki jih uporabljamo na tej strani sledijo smernicam:

1. Nujno potrebni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo uporabo nujno potrebnih komponent za pravilno delovanje spletne strani. Brez teh piškotov servisi, ki jih želite uporabljati na tej spletni strani, ne bi delovali pravilno (npr. prijava, nakupni proces, ...).

2. Izkustveni piškotki

Tovrstni piškotki zbirajo podatke, kako se uporabniki vedejo na spletni strani z namenom izboljšanja izkustvene komponente spletne strani (npr. katere dele spletne strani obiskujejo najpogosteje). Ti piškotki ne zbirajo informacij, preko katerih bi lahko identificirali uporabnika.

3. Funkcionalni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo spletni strani, da si zapomni nekatere vaše nastavitve in izbire (npr. uporabniško ime, jezik, regijo) in zagotavlja napredne, personalizirane funkcije. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletni strani.

4. Oglasni ali ciljani piškotki

Tovrstne piškotke najpogosteje uporabljajo oglaševalska in družabna omrežja (tretje strani) z namenom, da vam prikažejo bolj ciljane oglase, omejujejo ponavljanje oglasov ali merijo učinkovitost oglaševalskih akcij. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletu.

Nadzor piškotkov

Za uporabo piškotkov se odločate sami. Piškotke lahko vedno odstranite in s tem odstranite vašo prepoznavnost na spletu. Prav tako večino brskalnikov lahko nastavite tako, da piškotkov ne shranjujejo.

Za informacije o možnostih posameznih brskalnikov predlagamo, da si ogledate nastavitve.

Upravljalec piškotkov

Ljubljana nepremičnine d.o.o.