Knjigarna Zdaj - za dušo in sprostitev

Ljubljana je polna majhnih zakladov, tudi takšnih v obliki knjigarn. V trgovskem centru Koseze lahko najdete prijetno in unikatno knjigarno Zdaj, kjer vam bodo z veseljem pomagali najti knjigo, ki jo potrebujete prav zdaj.

Si kdaj poželite dobre knjige pa ob poplavi izbire ne veste, katero izbrati? V 1. nadstropju centra na Vodnikov cesti 187 se nahaja manjša, neodvisna knjigarna, kjer vas bo pričakalo prijazno osebje in temeljito premišljen izbor knjig. Saša Vodovnik, lastnica knjigarne Zdaj, pravi, da vam lahko kaj hitro pomaga najti tisto, kar v danem trenutku potrebujete in ravno oseben ter neobremenjen pristop je tista redkost, ki jo je tu še vedno v izobilju, saj ima človek ob obisku knjigarne občutek, kakor bi se s prijateljico sprehajal po dnevni sobi in izbiral knjige iz police.

Saša Vodovnik dela in živi za knjigarno, njeno poslanstvo je jasno. Svoj košček k spreminjanju sveta na boljše doprinaša s knjigami, ki jih želi podati med ljudi. In za vsakega najti pravo. Knjigarna Zdaj se nahaja v okroglem prostoru, ki je razdeljen na dva dela, kakor možgani, na levo in desno polovico.  Tako je leva stran bolj namenjena humanistiki, leposlovju, športu… Desna stran pa je bolj povezana z osebno rastjo. Obsega prav vsa področja, razen strogo strokovne literature, če željene knjige ni, jo Saša z veseljem naroči. Sašina življenjska pot jo je vselej vodila po poti obdanimi s knjigami. Leta 1979 je pričela v Konzorciju, nato nadaljevala v nekdaj znani knjigarni Kazina v centru Ljubljane ter zatem v založbi Vale Novak, kjer je vodila knjigarno na Wolfovi ulici. Ko se je ta zaprla, pa je izbrala pogum in vso svoje knjigotržno znanje ter ljubezen do knjig prelila v uresničevanje svoje lastne knjigarne. Nekega večera je zaspala s knjigo v roki in sanjala ime ZDAJ. V isti noči se je še nekajkrat prebudila z istimi sanjami in jasnim sporočilom. Tudi vsebina znane knjige Eckarta Tolleja z naslovom Zdaj, ji je bila vedno blizu, zaveda se namreč, da moramo živeti zdaj, v tem trenutku, čeprav ji to v praksi, tako kot večini, še vedno ne gre povsem od rok. Naslednji dan je odšla na AJPES in registirala d.o.o z imenom Zdaj ter z dohodki, ki jih je dobila od zavoda postavila knjigarno na noge. In tako se je začelo…

Na vprašanje, zakaj se je odločila, da odpre knjigarno izven centra Ljubljane, odgovori: “Želela sem si drugačno, umirjeno knjigarno in pomembno se mi zdi nagovoriti tudi ljudi v primestnem okolju Ljubljane, zato nas najdete v Kosezah. Pozitivno je tudi to, da lahko parkiraš tik pred vhodom in tako prihraniš čas. Res je, da recimo v decembru, vsi nakupujejo darila v velikih trgovskih centrih, a gre za povsem neosebne nakupe. Ljudje nam pišejo že po mailu, mi opišejo za koga iščejo darilo in ga skrbno pripravim. Imamo tudi dišeč papir z vonjem sivke ali cimeta, v katerega darilo zavijem. Seveda pa lahko knjigo pri nas tudi vedno zamenjajo.”

Saša je tudi dobitnica nagrade Naj knjigotržka leta 2012, a skrbeti popolnoma sam oz. s pomočjo partnerja, za takšno knjigarno ni vedno lahko.“ Komaj shajamo iz dneva v dan. Nikoli še nisem imela časa, da bi se vsedla v svoji lastni knjigarni in kaj v miru prebrala. Dopusti so zreducirani na nedelje. A iskreno navdušeni ljudje, ki jim lahko nekaj daš, so tisti, ki me ženejo naprej. Bodisi ljudje kupijo knjigo, gredo morda na tečaje, spoznajo koga ali zgolj ulovijo informacijo, ki jim je potrebna v danem trenutku. Smo kot nekakšna info točka. Med nami pa se spletajo prijeteljske vezi, zakar se ljudje vedno znova vračajo. Če resnično prisluhnem ljudem, lahko tudi lažje vem, kaj kdo potrebuje. Oseben pristop je torej tisto, kar dela knjigarno Zdaj drugačno. To je že resnična redkost, pa ne zato, ker bi bili ljudje neprijazni, pač pa, ker sodobni sistemi tega enostavno ne dopuščajo več, zaposleni v knjigarnah pa niti ne berejo knjig, ki jih prodajajo. Zase pravim, da verjetno nisem pravi prodajalec, saj mora knjiga prvo prepričati mene, da jo lahko priporočim dalje.”

V knjigotržnem svetu žal ni vse tako rožnato. “Ta trenutek se dogaja to, da vsebine niso več na prvem mestu, pomembno je le to, da se knjige prodajajo in to po čim nižji ceni, četudi na policah supermarketov skupaj s salamo. Morda sem staromodna, a zame je knjiga nekaj svetega, kar ne paše v živilsko trgovino ali na bencinsko črpalko. Knjiga je kulturno blago, vredno spoštovanja ter svoje vrednosti in se mora tako tudi prodajati.” Knjige v supermarketih pa niso edino, kar Sašo rahlo skrbi: “Novi ukrepi, ki se napovedujejo januarja, ne obetajo nič dobrega. Ne vem, če bom zmogla. Žal se država ne zaveda, da ima kdo kulturno poslanstvo, ki ga mora izpeljati, vendar ga zaradi takšnih neživljenjskih ukrepov, ne more.” Misli o življenju, posvečenemu knjigam zaključi s pesmijo Desanke Maksimović: “Živela sem za pesem in vse kar mi je ona dala, lahko v culi nosim.” A jaz bom vztrajala z iskrenim in korektnim delom, za ljudi. Če ne bo šlo drugače, bom odprla knjigarno v gozdu,” še doda z nasmehom.

V knjigarni vsaj enkrat tedensko, običajno ob sredah, organizirajo literarne večere imenovane “Mozaik za dušo”, kjer gostijo številne domače in tuje avtorje knjig in strokovnjake iz posameznih področji. Do sedaj so jih organizirali že 194. Knjigarna, ki sicer sprejme 50 ljudi, ja na primer na predstavitvi knjige Borisa Veneta gostila kar 180 obiskovalcev. “Takrat partner poskrbi za ozvočenje zunaj knjigarne, sosednji lokal za stole in tako zasedemo celo 1. nadstropje centra.” Naslednji mozaik bo na vrsti 14. oktobra, ko bo na vrsti predstavitev knjige Popolni sistem samozdravljenja, Daoistične notranje vaje, v tem mesecu pa gostujejo še dr. Iztok Ostan in do konca leta kar nekaj znanih avtorjev. Za prejemanje informacij o prihajajočih dogodkih se lahko prijavite na njihova obvestila.

Knjigarna v ljubljanskih Kosezah nas tako opominja, naj knjiga ostane spoštovanja vredna, kako pomembno je vzpostavljati pristne osebne vezi in živeti v trenutku, ki nam je dan – zdaj!

Pripravila: Ana Vehovar

Uredila: Urška Košir

Foto: Ana Vehovar in arhiv knjigarne Zdaj

Spletna stran: Knjigarna Zdaj

Oddaj komentar

Sledite nam:

Naša spletna stran uporablja piškotke, ki se naložijo na vaš računalnik. Ali se za boljše delovanje strani strinjate z njihovo uporabo?

Več o uporabi piškotkov

Uporaba piškotkov na naši spletni strani

Pravna podlaga

Podlaga za obvestilo je spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013. Prinesel je nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika.

Kaj so piškotki?

Piškotki so majhne datoteke, pomembne za delovanje spletnih strani, največkrat z namenom, da je uporabnikova izkušnja boljša.

Piškotek običajno vsebuje zaporedje črk in številk, ki se naloži na uporabnikov računalnik, ko ta obišče določeno spletno stran. Ob vsakem ponovnem obisku bo spletna stran pridobila podatek o naloženem piškotku in uporabnika prepoznala.

Poleg funkcije izboljšanja uporabniške izkušnje je njihov namen različen. Piškotki se lahko uporabljajo tudi za analizo vedenja ali prepoznavanje uporabnikov. Zato ločimo različne vrste piškotkov.

Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo na tej spletni strani

Piškotki, ki jih uporabljamo na tej strani sledijo smernicam:

1. Nujno potrebni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo uporabo nujno potrebnih komponent za pravilno delovanje spletne strani. Brez teh piškotov servisi, ki jih želite uporabljati na tej spletni strani, ne bi delovali pravilno (npr. prijava, nakupni proces, ...).

2. Izkustveni piškotki

Tovrstni piškotki zbirajo podatke, kako se uporabniki vedejo na spletni strani z namenom izboljšanja izkustvene komponente spletne strani (npr. katere dele spletne strani obiskujejo najpogosteje). Ti piškotki ne zbirajo informacij, preko katerih bi lahko identificirali uporabnika.

3. Funkcionalni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo spletni strani, da si zapomni nekatere vaše nastavitve in izbire (npr. uporabniško ime, jezik, regijo) in zagotavlja napredne, personalizirane funkcije. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletni strani.

4. Oglasni ali ciljani piškotki

Tovrstne piškotke najpogosteje uporabljajo oglaševalska in družabna omrežja (tretje strani) z namenom, da vam prikažejo bolj ciljane oglase, omejujejo ponavljanje oglasov ali merijo učinkovitost oglaševalskih akcij. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletu.

Nadzor piškotkov

Za uporabo piškotkov se odločate sami. Piškotke lahko vedno odstranite in s tem odstranite vašo prepoznavnost na spletu. Prav tako večino brskalnikov lahko nastavite tako, da piškotkov ne shranjujejo.

Za informacije o možnostih posameznih brskalnikov predlagamo, da si ogledate nastavitve.

Upravljalec piškotkov

Ljubljana nepremičnine d.o.o.