Izlet iz Ljubljane - Piran: slovenska turistična prestolnica

Jesenski meseci so odličen čas za obisk enega izmed prikupnih Obalnih mest in njihovih številnih kulturnih znamenitosti. Ti so od Ljubljane oddaljeni le nekaj več kot uro vožnje. Tokrat vas vabimo na obisk v Občino Piran, ki je turistično najbolj razvita slovenska občina in eno izmed pomembnejših središč kongresnega, zdraviliškega, igralniškega in navtičnega turizma v severnem Sredozemlju.

Vir blaginje občine Piran so krasne naravne znamenitosti, ki burijo domišljijo turistov po vsem svetu kot tudi duh enakosti, strpnosti in medsebojnega spoštovanja, ki sta ga skozi zgodovino zgradila dva naroda na istem koščku zemlje. Piran je postal dom za mnoge ljudi, ki so se priselili iz različnih krajev Slovenije in drugih držav ter med seboj stkali vezi sožitja in hkrati ohranili avtohtono kulturo ter temeljne vrednote združene Evropa. Piran je hkrati hram kulture in zakladnica umetnosti ter mesto številnih prireditev, koncertov in razstav, občino pa zaznamujeta tudi mednarodno razvejana izobraževalna dejavnost in široka paleta poslovnih priložnosti. Piran je resnično mesto oddiha in izrednih izzivov.

Zgodovina Pirana

Nastanek Pirana še danes buri domišljijo znanstvenikov. Zabeleženi so številni poskusi, da bi rojstvo mesta pojasnili z izvorom imena in nekateri zgodovinarji menijo, da imenu Piran botruje grška beseda pyr (ogenj). Legenda pravi, da so Pirančani v preteklosti zažigali velike krese prav na mestu, kjer danes stoji svetilnik. Svetloba ognjenih zubljev naj bi pred brodolomi varovala grško ladjevje in ga usmerjala proti svoji koloniji Aegidi, današnjemu Kopru. Drugi menijo, da gre enostavno za mesto na griču, ki se mu v keltskem jeziku pravi bior-dun, številni pa so še najbolj naklonjeni tezi, da je mesto obstajalo že dolgo pred prihodom Keltov v te kraje. Natančni podatki o nastanku Pirana pa še naprej ostajajo neznani.

Pobratena in prijateljska mesta ter sodelovanja

Občina Piran ima sklenjena pobratenja in prijateljstva s kar enajstimi mesti oziroma občinami po svetu. Sodelovanje s pobratenimi in prijateljskimi občinami je zelo pestro in poteka na področju izobraževanja, kulture, gospodarstva, turizma, športa in kulturne dediščine. Razlogi za vzpostavitev pobratenj so bili različni. Pobratena mesta: 1973 Vis (Hrvaška), 1977 Aquileia (Italija), 1981 Ohrid (Makedonija), 1985 Bjugn (Norveška), 1993 Castel Goffredo (Italija), 2001 Indianapolis (Združene države Amerike), 2002 Valletta (Malta), 2003 Acqualagna (Italija), 2012 Mangalia (Romunija), 2012 Porano (Italija), 2013 KarŞiyaka (Turčija) Občina Piran sodeluje na prijateljski osnovi tudi s številnimi drugimi evropskimi mesti. Med njimi jih je veliko iz Italije – Benetke, Padova, Soave, Marostica, Gradara in Cittadella. Na kulturnem področju je Občina Piran navezala stik z mestom Salzburg, saj imata obe mesti veliko skupnih značilnosti: sta starodavni srednjeveški mesti, znani po soli, hkrati pa še rojstni mesti znanih glasbenikov. V Piranu se je rodil Giuseppe Tartini, v Salzburgu pa Wolfgang Amadeus Mozart. Mesti sta se tako povezali in izrazili željo po nadaljnjem sodelovanju. Občina Piran ima zelo dobro razvito tudi čezmejno sodelovanje, saj sodeluje z obmejnimi italijanskimi občinami Milje, Dolina in Trst, na hrvaški strani pa sodelovanje poteka z občinami Buje, Umag, Buzet, Novigrad, Poreč in Rovinj.

Članstva in sodelovanje v mednarodnih organizacijah

Občina Piran je članica številnih mednarodnih organizacij. Najpomembnejši je Prijateljski krog obzidnih mest – Walled Towns Friendship Circle. Vanj je Občina Piran včlanjena že od leta 1991. V tem okviru je nastala Piranska deklaracija, ki govori o pomenu ohranjanja kulturno-zgodovinske dediščine za bodoče rodove. V letih 1993-1995 je Občina Piran sodelovala v Združenih igrah narodov – United Games of Nations. Ta mednarodni festival mladih, so se poleg slovenskih otrok vključevali tudi otroci iz Avstrije, Madžarske, Češke in Nemčije. Festival je imel za cilj prizadevanja za mir v svetu in v treh letih je omenjene države obiskalo več kot petsto piranskih otrok. Kot ena od pobudnic za ustanovitev in dejavna članica, poleg občine Škofja Loka in Mestne občine Ptuj, občina Piran sodeluje tudi v Združenju zgodovinskih mest Slovenije. ki je bilo ustanovljeno leta 2001. Danes je v njem enajst članic: Brežice, Idrija, Koper, Kranj, Novo mesto, Piran, Ptuj, Radovljica, Slovenske Konjice, Škofja Loka in Tržič. Združenje spodbuja ohranjanje in prenavljanje naravne in kulturne dediščine ter je vključeno v Evropsko združenje zgodovinskih mest. Občina Piran sodeluje tudi v Evromediteranskem združenju občin oljk in oljčnega olja, ki združuje mesta iz celotnega Sredozemlja. Sprva je bila zgolj opazovalka, sedaj pa je vanj vključena kot dejavna članica nacionalnega združenja občin oljk in oljčnega olja.

Splošni podatki

Geografska lega: skrajni jugozahodni del Republike Slovenije. Na kopnem meji z državo Hrvaško in na morju s Hrvaško in Italijo. Pretežni del občine sodi v priobalni pas, razen grebena z zaselki Nova vas, Padna in Sv. Peter.

Površina: 46,6 km2

Najvišja točka: Baretovec pri Padni z 289 m nadmorske višine

Največja globina morja: 30 m

Dolžina morske obale: 17,9 km

Dolžina občinskih cest: 164,794 km, lokalnih cest 58,916 km

Letališče Sečovlje: dolžina pristajalne steze 1200 m, širina 30 m - v načrtu je podaljšanje steze za 200 m.

Marina Portorož: več kot 1000 privezov v morju in na kopnem, 2 hangarja, vse servisne in vzdrževalne storitve, sprejem plovil z ugrezom do 3,5 m in dolžino do 22 m

Naselja občine Piran: Bužini, Dragonja, Lucija, Mlini, Nova vas, Padna, Parecag, Piran, Portorož, Seča, Sečovlje, Strunjan, Sv. Peter, Škodelini, Škrile

Število prebivalcev: 16 758 (vir: popis leta 2002)

Župan: Skladno z duhom enakosti, strpnosti in medsebojnega spoštovanja se Piran ponaša tudi s prvim temnopoltim županom v Sloveniji. Peter Bossman se je rodil v Gani in leta 1977 prišel v Slovenijo na študij medicine. Leta 2010 je v drugem krogu premagal dotedanjega župana in bil prvič izvoljen za župana Občine Piran, leta 2014 pa je po izvolitvi nastopil še drugi mandat.

Pripravila: Urška Košir

Vir: Občina Piran

Foto: Jaka Ivančič

*Opomba: Vse fotografije so last avtorja, njihova uporaba pa je brez izrecnega dovoljenja prepovedana!

Oddaj komentar

Sledite nam:

Naša spletna stran uporablja piškotke, ki se naložijo na vaš računalnik. Ali se za boljše delovanje strani strinjate z njihovo uporabo?

Več o uporabi piškotkov

Uporaba piškotkov na naši spletni strani

Pravna podlaga

Podlaga za obvestilo je spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013. Prinesel je nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika.

Kaj so piškotki?

Piškotki so majhne datoteke, pomembne za delovanje spletnih strani, največkrat z namenom, da je uporabnikova izkušnja boljša.

Piškotek običajno vsebuje zaporedje črk in številk, ki se naloži na uporabnikov računalnik, ko ta obišče določeno spletno stran. Ob vsakem ponovnem obisku bo spletna stran pridobila podatek o naloženem piškotku in uporabnika prepoznala.

Poleg funkcije izboljšanja uporabniške izkušnje je njihov namen različen. Piškotki se lahko uporabljajo tudi za analizo vedenja ali prepoznavanje uporabnikov. Zato ločimo različne vrste piškotkov.

Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo na tej spletni strani

Piškotki, ki jih uporabljamo na tej strani sledijo smernicam:

1. Nujno potrebni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo uporabo nujno potrebnih komponent za pravilno delovanje spletne strani. Brez teh piškotov servisi, ki jih želite uporabljati na tej spletni strani, ne bi delovali pravilno (npr. prijava, nakupni proces, ...).

2. Izkustveni piškotki

Tovrstni piškotki zbirajo podatke, kako se uporabniki vedejo na spletni strani z namenom izboljšanja izkustvene komponente spletne strani (npr. katere dele spletne strani obiskujejo najpogosteje). Ti piškotki ne zbirajo informacij, preko katerih bi lahko identificirali uporabnika.

3. Funkcionalni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo spletni strani, da si zapomni nekatere vaše nastavitve in izbire (npr. uporabniško ime, jezik, regijo) in zagotavlja napredne, personalizirane funkcije. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletni strani.

4. Oglasni ali ciljani piškotki

Tovrstne piškotke najpogosteje uporabljajo oglaševalska in družabna omrežja (tretje strani) z namenom, da vam prikažejo bolj ciljane oglase, omejujejo ponavljanje oglasov ali merijo učinkovitost oglaševalskih akcij. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletu.

Nadzor piškotkov

Za uporabo piškotkov se odločate sami. Piškotke lahko vedno odstranite in s tem odstranite vašo prepoznavnost na spletu. Prav tako večino brskalnikov lahko nastavite tako, da piškotkov ne shranjujejo.

Za informacije o možnostih posameznih brskalnikov predlagamo, da si ogledate nastavitve.

Upravljalec piškotkov

Ljubljana nepremičnine d.o.o.