Galerija Zala - že od leta 1991

Galerija Zala je že več kot dvajset let prisotna v slovenskem likovnem prostoru. V slednjega se aktivno vključuje z razstavnim programom slovenskih in tujih umetnikov ter s predstavitvijo slovenske likovne dediščine širši javnosti. Svoja vrata je za javnost odprla davnega leta 1991.

Kdo je odprl galerijo in zakaj?

Ustanovitelj in lastnik galerije je Branko Volkar. Njegova želja je bila, da bi se aktivno vključili v slovenski likovni prostor z razstavnim programom slovenskih in tujih umetnikov ter tako predstavili likovno dediščino širši javnosti. Namen je bil tudi v izoblikovanju in jasnejši predstavitvi pojma galerija, ki ne bo predstavljal le prodajnega prostora, marveč bo tudi izobraževal in navdihoval potencialne obiskovalce, redno pripravljal razstave in kataloge.

Po kom je dobila ime?

Ime je dobila po hčeri lastnika galerije. Večinoma se galerije sicer imenujejo po priimkih njihovih ustanoviteljev, vendar je bilo ime veliko bolj spevnejše kot sam priimek.

Kakšna dela razstavljate?

Razstavljena so dela tako kiparjev kot slikarjev, pri čemer pa je odgovor na drugo vprašanje predvsem odvisen od tega ali gre za stalno postavitev oziroma razstavo, pri čemer pri slednji največkrat rastavlja en avtor, sicer pa jih je razstavljenih največ 10.

Na katero razstavo ste najbolj ponosni?

Težko je izpostaviti tisto, na katero bi bili najbolj ponosni. Zagotovo je bila ena izmed takšnih razstav prva razstava (slikarja Zdenka Huzjana), s katero se je galerija predstavila javnosti. Glede na obsežnost projekta, so bile zagotovo precej uspešne razstave avtorja Zorana Mušiča, ki so bile predstavljene tudi v Beogradu, na Dunaju in v Londonu. Sicer pa tudi razstava Toshihira Hamana in Gabrijela Stupice ipd., pa dobrodelna dražba v sodelovanju z Galerijo Fotografija, razstava del Konrada Topolovca, projekta Generacija 82 in še in še.. bistvo vsake razstave je namreč v tem, da ne gre zgolj za razstavljanje eksponatov, marveč za neko dodano vrednost (odkritje novega dela avtorja, predstavitev dela opusa, ki javnosti sploh ni znan ipd.); tako je vsaka razstava zgodba zase, zato je težko izpostaviti eno. Veliko zanimanja žanje tudi trenutna razstava Jožeta Marinča, ki jo je marsikateri obiskovalec označil kot "za eno bolj eruptivnih del v zadnjem času”

Zakaj lokacija v Ljubljani?

Vsekakor je Ljubljana neko stičišče trga likovne umetnosti v Sloveniji, čeprav se veliko kulturnega dogajanja odvija tudi izven nje. Prva lokacija galerije je bila zven Ljubljane, vendar se je kasneje, zaradi potreb po večjem in drugačnem prostoru, želji po tem, da bi bili v tesnem in nenehnem stiku z mimoidočimi ter končno uresničitvi namena, zaradi katerega je galerija sploh nastala, preselila v Ljubljano. Ker gre pri galeriji za nek specifičen prostor, je bilo potrebno prostore približati čim širšemu krogu ljudi. Na Ljubljano je sicer tudi sama družina že od nekdaj vezana, zato je bila to precej spontana odločitev, seveda pa je pripomoglo tudi to, da se v Ljubljani vsi zelo dobro počutimo.

Kakšne so želje za prihodnost?

Še naprej nadgrajevati, kar je bilo zgrajeno do sedaj, torej čim več uspešnih projetkov in razstav, izobraževanje in bližanje umetnosti mladim, ter nudenje neke celovite izkušnje obiskovalcu, da ko odide iz galerije, odnese s seboj ne le spomin, ampak tudi neko izkušnjo, opredmeteno v publikaciji in z novimi informacijami.

Misel za konec?

Vedno se spomnim na besede Marine Abramovič, ki pravi “To kar bo vedno preživelo, so dobre ideje."

Galerijo Zala boste našli, če se boste od Prešernovega trga sprehodili po Wolfovi ulici, ki vas bo pripeljala do Kongresnega parka. Pred seboj boste zagledali historično stavbo Univerze. Pot nadaljujete naravnost po Gosposki ulici in v nekaj trenutkih boste na levi strani pred seboj zagledali napis Galerija Zala. Odprti so vsak dan od ponedeljka do sobote.

Pripravil: Jaka Jaklič

Uredila. Urška Košir

Foto: arhiv Galerija Zala

Spletna stran: Galerija Zala

Oddaj komentar

Sledite nam:

Naša spletna stran uporablja piškotke, ki se naložijo na vaš računalnik. Ali se za boljše delovanje strani strinjate z njihovo uporabo?

Več o uporabi piškotkov

Uporaba piškotkov na naši spletni strani

Pravna podlaga

Podlaga za obvestilo je spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013. Prinesel je nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika.

Kaj so piškotki?

Piškotki so majhne datoteke, pomembne za delovanje spletnih strani, največkrat z namenom, da je uporabnikova izkušnja boljša.

Piškotek običajno vsebuje zaporedje črk in številk, ki se naloži na uporabnikov računalnik, ko ta obišče določeno spletno stran. Ob vsakem ponovnem obisku bo spletna stran pridobila podatek o naloženem piškotku in uporabnika prepoznala.

Poleg funkcije izboljšanja uporabniške izkušnje je njihov namen različen. Piškotki se lahko uporabljajo tudi za analizo vedenja ali prepoznavanje uporabnikov. Zato ločimo različne vrste piškotkov.

Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo na tej spletni strani

Piškotki, ki jih uporabljamo na tej strani sledijo smernicam:

1. Nujno potrebni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo uporabo nujno potrebnih komponent za pravilno delovanje spletne strani. Brez teh piškotov servisi, ki jih želite uporabljati na tej spletni strani, ne bi delovali pravilno (npr. prijava, nakupni proces, ...).

2. Izkustveni piškotki

Tovrstni piškotki zbirajo podatke, kako se uporabniki vedejo na spletni strani z namenom izboljšanja izkustvene komponente spletne strani (npr. katere dele spletne strani obiskujejo najpogosteje). Ti piškotki ne zbirajo informacij, preko katerih bi lahko identificirali uporabnika.

3. Funkcionalni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo spletni strani, da si zapomni nekatere vaše nastavitve in izbire (npr. uporabniško ime, jezik, regijo) in zagotavlja napredne, personalizirane funkcije. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletni strani.

4. Oglasni ali ciljani piškotki

Tovrstne piškotke najpogosteje uporabljajo oglaševalska in družabna omrežja (tretje strani) z namenom, da vam prikažejo bolj ciljane oglase, omejujejo ponavljanje oglasov ali merijo učinkovitost oglaševalskih akcij. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletu.

Nadzor piškotkov

Za uporabo piškotkov se odločate sami. Piškotke lahko vedno odstranite in s tem odstranite vašo prepoznavnost na spletu. Prav tako večino brskalnikov lahko nastavite tako, da piškotkov ne shranjujejo.

Za informacije o možnostih posameznih brskalnikov predlagamo, da si ogledate nastavitve.

Upravljalec piškotkov

Ljubljana nepremičnine d.o.o.