Feng shui: Energija poslovnih prostorov

Ste se kdaj vprašali, zakaj se je na določeni lokaciji zamenjalo že toliko dejavnosti in lastnikov, a nobeden ni uspel zadržati posla? Pa čeprav je poslovni prostor v najbolj obiskanem trgovskem središču …

Za uspešno poslovanje je treba zadostiti več pogojem, vse od primernega kadra, marketinga, pa do naše pozitivne poslovne naravnanosti. Piko na i pa da energijsko usklajen prostor.

Premalo se zavedamo, kako pomembna je lokacija, še manj pa, kako smo dovzetni za energije in njihovo nihanje. Seveda bo nekdo rekel, da ima pač slab dan, da se ne počuti dobro. Dejstvo je, da pravzaprav večina ne ve, zakaj se v določenem prostoru počutijo dobro, iz določene sobe pa bi najraje pobegnili. In na tem področju nam pomaga feng shui - pomaga pri usklajevanju energij v  prostoru, dejavnosti in zaposlenih.

Naši predniki so pri gradnji hiš dosledno upoštevali pokrajino z vsemi njenimi prednostmi in slabostmi, kot so dostopnost in osončenost zemljišča, zavetje pred vetrovi, vodni tok rek ali potokov, lokacija poti ipd. To bi lahko imenovali tudi »zdrava kmečka pamet«, na Kitajskem pa so ta pravila že pred tisočletji tudi zapisali in jih poimenovali feng shui. Če se le malo ozremo naokrog vidimo, da so starejše domačije zgrajene po tradiciji, ki jo danes imenujemo feng shui.

Za dober energijski pretok v skladu s feng shui zakonitostmi načrtujemo tloris, razporeditev notranje opreme, oblike, barve, materiale in dodatke, ki so za prostor in dejavnost najbolj primerni.  Energija v prostorih je skladna le, če so z naravo dela usklajeni tudi dizajn in dekor določenega prostora. Poiskati je treba pravo kombinacijo elementov, ki jih v naravi predstavljajo les, ogenj, zemlja, voda in kovina.

Glede na tloris prostorov, starost zgradbe, njeno orientacijo in trenutno obdobje določimo lokacije za posamezno dejavnost. Le kdo bi si želel imeti blagajno na področju, ki je primerna za sanitarije? Pa tudi ne poznam direktorja, ki bi uspešno vodil posel v energijsko neprimerni pisarni.

Za uspešno delo pa je potrebno upoštevati tudi energije posameznih sodelavcev, saj ni vedno vsak z vsakim kompatibilen. Vsak posameznik ima svojo energijsko kodo, le njemu lastno kombinacijo osebnih elementov. Glede na osebne elemente posameznika je potrebno prilagoditi prostor in poiskati sodelavce, ki se energijsko podpirajo. Večkrat sem naletela na enkratne in izredno prijetne ljudi, ki pa se kljub velikim naporom z določenim človekom enostavno ne morejo ujeti. Preveč nasprotujoči si osebni elementi tako sčasoma niso več izziv, ampak prej izčrpavanje, ki vodi v nepotrebne konflikte.

Hkrati pa je treba upoštevati razporeditev lokacij sodelavcev, njihovo orientacijo dela, zlasti pri vsakodnevnem administrativnem delu. Nekateri smo jutranji, vzhodni, drugi bolj večerni, zahodni tipi.

Cilj feng shuija je, da postane prostor čim bolj harmoničen in prijazen, do sodelavcev in strank, saj boljša energija, kot je v prostoru, bolje se počutimo in smo pri delu tudi bistveno uspešnejši, bolj zdravi in zadovoljni.

Napisala: Tanja Glažar, feng shui svetovalka

(Foto: Mateja Jordović Potočnik)

Oddaj komentar

Sledite nam:

Naša spletna stran uporablja piškotke, ki se naložijo na vaš računalnik. Ali se za boljše delovanje strani strinjate z njihovo uporabo?

Več o uporabi piškotkov

Uporaba piškotkov na naši spletni strani

Pravna podlaga

Podlaga za obvestilo je spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013. Prinesel je nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika.

Kaj so piškotki?

Piškotki so majhne datoteke, pomembne za delovanje spletnih strani, največkrat z namenom, da je uporabnikova izkušnja boljša.

Piškotek običajno vsebuje zaporedje črk in številk, ki se naloži na uporabnikov računalnik, ko ta obišče določeno spletno stran. Ob vsakem ponovnem obisku bo spletna stran pridobila podatek o naloženem piškotku in uporabnika prepoznala.

Poleg funkcije izboljšanja uporabniške izkušnje je njihov namen različen. Piškotki se lahko uporabljajo tudi za analizo vedenja ali prepoznavanje uporabnikov. Zato ločimo različne vrste piškotkov.

Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo na tej spletni strani

Piškotki, ki jih uporabljamo na tej strani sledijo smernicam:

1. Nujno potrebni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo uporabo nujno potrebnih komponent za pravilno delovanje spletne strani. Brez teh piškotov servisi, ki jih želite uporabljati na tej spletni strani, ne bi delovali pravilno (npr. prijava, nakupni proces, ...).

2. Izkustveni piškotki

Tovrstni piškotki zbirajo podatke, kako se uporabniki vedejo na spletni strani z namenom izboljšanja izkustvene komponente spletne strani (npr. katere dele spletne strani obiskujejo najpogosteje). Ti piškotki ne zbirajo informacij, preko katerih bi lahko identificirali uporabnika.

3. Funkcionalni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo spletni strani, da si zapomni nekatere vaše nastavitve in izbire (npr. uporabniško ime, jezik, regijo) in zagotavlja napredne, personalizirane funkcije. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletni strani.

4. Oglasni ali ciljani piškotki

Tovrstne piškotke najpogosteje uporabljajo oglaševalska in družabna omrežja (tretje strani) z namenom, da vam prikažejo bolj ciljane oglase, omejujejo ponavljanje oglasov ali merijo učinkovitost oglaševalskih akcij. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletu.

Nadzor piškotkov

Za uporabo piškotkov se odločate sami. Piškotke lahko vedno odstranite in s tem odstranite vašo prepoznavnost na spletu. Prav tako večino brskalnikov lahko nastavite tako, da piškotkov ne shranjujejo.

Za informacije o možnostih posameznih brskalnikov predlagamo, da si ogledate nastavitve.

Upravljalec piškotkov

Ljubljana nepremičnine d.o.o.