Eko sladoledna osvežitev na ljubljanskih ulicah

V teh vročih dneh prijajo osvežitve v vodi, hladne sapice vetra in sladoled. Od letošnjega poletja dalje lahko na ljubljanskih ulicah uživate v posebnem, popolnoma ekološkem in veganskem super zdravem sladoledu Indy & Pippa domače proizvodnje.

Podajte se na Pogačarjev trg, kjer bo vsak petek in soboto čez poletje stal lesen stilski voziček s sladoledom, ki tako po izgledu kot okusu spominja na tistega, ki so ga poznale že naše babice. Voziček krasi napis Indy&Pippa, na tabli pa je zapisano, da gre za ekološki sladoled narejen v Sloveniji. In ne le to, je tudi brez mleka, rafiniranega sladkorja, soje, glutena in ostalih, človeškemu telesu ne najbolj prijaznih, dodatkov. Vse sestavine so ekološkega in rastlinskega izvora. Osnova je rižev napitek, a brez skrbi, okus ni prav nič nenavaden, sicer pa že zgodovina piše o sladoledu iz riža (zmrznjenega v snegu), ki so ga jedli na Kitajskem pred našim štetjem. Namesto belega sladkorja pa za sladek okus poskrbijo rižev, javorjev ali tapiokin sirup. Primeren je za tako za diabetike kot tudi alergike. Trenutno lahko izbirate med kremnimi okusi - čokolado ali lešnikom, za ‘sadjeljubce’ pa so na voljo sladoledi iz svežega ekološkega sadja - jagoda, borovnica ali malina. Sladoled je brez vpihanega zraka, ki sicer zmanjšuje gostoto sestavin, zato je malo trši, kremast in bolj polnega okusa.

Indy&Pippa je zgodba, ki so jo ustvarili v slovenskem podjetju z lastno ekološko proizvodnjo in distribucijo Organika+. Njihova želja in ideja je bila jasna: pričeti novo ero prehrambenih izdelkov. Takšnih, ki ne bodo škodovali ljudem, naravi in ne živalim ter bodo hkrati ponudili tako zdravje kot gurmanski užitek. Ni naključje, da je soustanovitelj podjetja Organika+ naš najuspešnejši paratriatlonec in nekdanji maneken Alen Kobilica, ki je že pred leti spoznal, kako pomembno je, kaj človek vnaša vase.

Zakaj ste se odločili za proizvodnjo ekološkega sladoleda?

Alen: Vsi seveda radi jemo sladoled, a na trgu nismo našli sladoleda, ki bi bil za nas ustrezen. Pa saj ne gre samo za sladoled, vsa hrana bi morala biti ekološka, torej brez herbicidov, pesticidov, gensko spremenjenih organizmov, aditivov, motilcev hormonov in drugih strupov  Vedeli smo, da že obstajajo sladoledi brez mleka in sladkorja, ampak se je vedno našla kakšna sestavina, ki ni najboljša za naše telo in dušo. Tak primer je recimo že sojin lecitin, v Sloveniji namreč velja zakon, da aditivov iz gensko spremenjenih sestavin, kakor je sojin lecitin ni potrebno označevati. Ker nismo želeli sklepati kompromisov, smo se odločili, da ustvarimo izdelek, ki bo v prvi vrsti primeren za naše potrebe. Skozi leta načrtovanj, receptov in preizkuševanj smo prišli do točke, ko smo spoznali, da želimo ta izjemen izdelek deliti tudi z ostalimi – vami. Uspel nam je edinstven izdelek, no, vsaj tako menijo naši zvesti potrošniki. Tudi sam sem namreč zelo občutljiv na okuse, ni mi pomembno le, da je zdravo, ampak mora biti tudi okusno. Sicer pa najbolje, da preizkusite in presodite sami.

Od kje je prišla ideja za ime oziroma kdo sta Indy&Pippa?

Indy&Pippa sta dve bohemski duši, ki ju je najprej združila ljubezen do veganske hrane ter odnosa do narave in življenja. Spraševala sta se, kako potešiti otroka v sebi, če ne moreta jesti “običajnega” sladoleda in tako sta svojo ljubezen do matere narave prelila v izdelavo tega sladoleda. Lahko bi bila tudi Janez&Poldka.

Kje v Ljubljani si lahko torej privoščimo ta zdrav in brezskrben eko sladoledni užitek?

Na Pogačarjevem trgu nas boste sigurno našli ob petkih in sobotah, morda pa tudi kdaj čez teden. Seznam lokacij po celotni Sloveniji se iz dneva v dan veča, v Ljubljani pa nas trenutno najdete še na lokacijah: Leclerc Rudnik, Kalček Šiška, Kalček BTC, Zakladi narave na tržnici Koseze, VitaCare BTC, Biovera Galjevica, Slaščičarna Lolita, Zrno do zrna na Trubarjevi, Zdrava trgovinica na Gornjem trgu, Supermarket SPAR na Čopovi, Interspar Vič, Interspar CityPark, Supermarket SPAR hala A, Hipermarket Mercator Rudnik, Hipermarket Mercator Šiška, Hipermarket Šmartinka, Šmarna gora, Zelena Točka BTC CityPark, lokal Nakavo, Maximarket, dm drogerie markt: Lj Vič, Lj - Trdinova, Lj - Rudnik, Lj - Trg Komandanta Staneta, Lj BTC Hala A, Lj Center, Mestni trg.

Želje in načrti za naprej?

Ne delamo si meja, zanimanje, tudi iz tujine, je veliko. Dejstvo je, da tujina želi naš produkt, ker je edinstven, na svetu pa je vse več osveščenih ljudi.

 

Pripravili: Urška Košir in Ana Vehovar

Foto: arhiv Organika + in Ana Vehovar

Spletna stran: Indy & Pippa

Oddaj komentar

Sledite nam:

Naša spletna stran uporablja piškotke, ki se naložijo na vaš računalnik. Ali se za boljše delovanje strani strinjate z njihovo uporabo?

Več o uporabi piškotkov

Uporaba piškotkov na naši spletni strani

Pravna podlaga

Podlaga za obvestilo je spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013. Prinesel je nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika.

Kaj so piškotki?

Piškotki so majhne datoteke, pomembne za delovanje spletnih strani, največkrat z namenom, da je uporabnikova izkušnja boljša.

Piškotek običajno vsebuje zaporedje črk in številk, ki se naloži na uporabnikov računalnik, ko ta obišče določeno spletno stran. Ob vsakem ponovnem obisku bo spletna stran pridobila podatek o naloženem piškotku in uporabnika prepoznala.

Poleg funkcije izboljšanja uporabniške izkušnje je njihov namen različen. Piškotki se lahko uporabljajo tudi za analizo vedenja ali prepoznavanje uporabnikov. Zato ločimo različne vrste piškotkov.

Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo na tej spletni strani

Piškotki, ki jih uporabljamo na tej strani sledijo smernicam:

1. Nujno potrebni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo uporabo nujno potrebnih komponent za pravilno delovanje spletne strani. Brez teh piškotov servisi, ki jih želite uporabljati na tej spletni strani, ne bi delovali pravilno (npr. prijava, nakupni proces, ...).

2. Izkustveni piškotki

Tovrstni piškotki zbirajo podatke, kako se uporabniki vedejo na spletni strani z namenom izboljšanja izkustvene komponente spletne strani (npr. katere dele spletne strani obiskujejo najpogosteje). Ti piškotki ne zbirajo informacij, preko katerih bi lahko identificirali uporabnika.

3. Funkcionalni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo spletni strani, da si zapomni nekatere vaše nastavitve in izbire (npr. uporabniško ime, jezik, regijo) in zagotavlja napredne, personalizirane funkcije. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletni strani.

4. Oglasni ali ciljani piškotki

Tovrstne piškotke najpogosteje uporabljajo oglaševalska in družabna omrežja (tretje strani) z namenom, da vam prikažejo bolj ciljane oglase, omejujejo ponavljanje oglasov ali merijo učinkovitost oglaševalskih akcij. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletu.

Nadzor piškotkov

Za uporabo piškotkov se odločate sami. Piškotke lahko vedno odstranite in s tem odstranite vašo prepoznavnost na spletu. Prav tako večino brskalnikov lahko nastavite tako, da piškotkov ne shranjujejo.

Za informacije o možnostih posameznih brskalnikov predlagamo, da si ogledate nastavitve.

Upravljalec piškotkov

Ljubljana nepremičnine d.o.o.