Dušanov dnevnik, 34. del - Tistega deževnega jutra...

Tisto jutro je bilo deževno in vetrovno. Neprijazno, posledično melanholično in depresivno. Ura je bila šest zjutraj in nekaj drobiža čez, ko sem se vračal iz nočne izmene. Lepo parkiram svojo zadnjico  na sedež avtobusa in si rečem: ''Pa gremo na en mini izlet,'' od Centra do Šiške, oziroma do Dravelj. Avtobus poln ljudi, kot vedno ob tej uri. Prva, ki se je znašla v mojem vidnem polju, je bila neka čedna, greha vredna dama. Prava slovenska Švedinja. Gledam njeno usnjeno jakno, pa visoke črne škornje... Vzbujat skomine ob tako zgodnji uri preprosto ni pošteno.

Naslednja stvar, ki si je zaslužila mojo pozornost, je bila ekipa štirih razposajenih najstnikov. Sodeč po tem, na kateri postaji so izstopili, predvidevam, da gre za dijake gimnazija Šiška. Všeč mi je bil njihov smeh ob tako zgodnji uri. Sproščenost, iskrena komunikacija in sem pomislil: ''Fantje, ohranite ta pozitivizem in optimizem v sebi. Vedno! Ne glede na to, kako zelo vas bo življenje teplo, nikoli ne izgubite razloga za smeh.''

Nato pa se je zgodil prizor dneva. Starejši par v zrelih letih. Ko je sivina v laseh že konkretna in si pri hoji človek pomaga s palico. A delovala sta kot sveže zaljubljena najstnika. Čisto v svojem svetu. Zato sem ju začel opazovat malo bolj podrobno. Take stvari me vedno impresionirajo. Gospod je bil, tu ni nobenega dvoma, nekoč lep, postaven moški. Šarmanten je deloval še vedno. Ona pa uglajena gospa. Delovala je rahlo zadržana, a simpatična. V nekem trenutku on njej nekaj zašepeta v uho, ona pa se nasmehne. Tako dostojanstveno in hkrati prikupno...

V tistem trenutku se mi je v glavi začel rolat nek komad od Trkaja. "Vsak bo enkrat star in siv, boš vidu... tudi ti boš."  Pa sem začel razmišljat o generaciji naših dedkov in babic. O ljudeh, ki so odraščali v nekih popolnoma drugačnih razmerah in okoliščinah. Gre za generacijo ljudi, ki ni imela časa, marsikdaj pa niti možnosti, da bi svoj prosti čas posvetila izletom, potovanjem v tujino, tečajem joge ali tujih jezikov. Niso se udeleževali seminarjev, ki naj bi poskrbeli za dvig samozavesti, osebno rast itd... Gre za ljudi, ki so odraščali v povojnem času. Po koncu vojne je bilo treba porušeno državo obnoviti. Marsikaj zgraditi popolnoma na novo. Gre za generacijo ljudi, od katere bi se lahko naučili marsikaj - strpnosti, tolerance, potrpljenja pa samodiscipline in delovnih navad. Se mi zdi, da v tistih časih ni bilo toliko plehkosti, niti praznine. In partnerske zveze se niso končale ob prvi težavi.

Preden kdorkoli od nas v bodoče zamahne z roko ob izjavi nekoga, ki je starejši in sarkastično pripomni, da se pogovarjamo o človeku, ki ga je povozil čas... Morda bi se vseeno lahko malo ugriznil v jezik in prisluhnil bogatim življenskim izkušnjam. Če že ne zato, da se od starejše generacije naučimo dragocenih naukov pa vsaj čisto tako, iz spoštovanja do ljudi, ki so v življenju preživeli stvari, da jih nam ni treba.

 

Napisal: Dušan Jambrošič

Pripravil: Jaka Jaklič

Uredila: Urška Košir

Slika: Dreamstime.com, Shutterstock

Oddaj komentar

Sledite nam:

Naša spletna stran uporablja piškotke, ki se naložijo na vaš računalnik. Ali se za boljše delovanje strani strinjate z njihovo uporabo?

Več o uporabi piškotkov

Uporaba piškotkov na naši spletni strani

Pravna podlaga

Podlaga za obvestilo je spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013. Prinesel je nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika.

Kaj so piškotki?

Piškotki so majhne datoteke, pomembne za delovanje spletnih strani, največkrat z namenom, da je uporabnikova izkušnja boljša.

Piškotek običajno vsebuje zaporedje črk in številk, ki se naloži na uporabnikov računalnik, ko ta obišče določeno spletno stran. Ob vsakem ponovnem obisku bo spletna stran pridobila podatek o naloženem piškotku in uporabnika prepoznala.

Poleg funkcije izboljšanja uporabniške izkušnje je njihov namen različen. Piškotki se lahko uporabljajo tudi za analizo vedenja ali prepoznavanje uporabnikov. Zato ločimo različne vrste piškotkov.

Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo na tej spletni strani

Piškotki, ki jih uporabljamo na tej strani sledijo smernicam:

1. Nujno potrebni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo uporabo nujno potrebnih komponent za pravilno delovanje spletne strani. Brez teh piškotov servisi, ki jih želite uporabljati na tej spletni strani, ne bi delovali pravilno (npr. prijava, nakupni proces, ...).

2. Izkustveni piškotki

Tovrstni piškotki zbirajo podatke, kako se uporabniki vedejo na spletni strani z namenom izboljšanja izkustvene komponente spletne strani (npr. katere dele spletne strani obiskujejo najpogosteje). Ti piškotki ne zbirajo informacij, preko katerih bi lahko identificirali uporabnika.

3. Funkcionalni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo spletni strani, da si zapomni nekatere vaše nastavitve in izbire (npr. uporabniško ime, jezik, regijo) in zagotavlja napredne, personalizirane funkcije. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletni strani.

4. Oglasni ali ciljani piškotki

Tovrstne piškotke najpogosteje uporabljajo oglaševalska in družabna omrežja (tretje strani) z namenom, da vam prikažejo bolj ciljane oglase, omejujejo ponavljanje oglasov ali merijo učinkovitost oglaševalskih akcij. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletu.

Nadzor piškotkov

Za uporabo piškotkov se odločate sami. Piškotke lahko vedno odstranite in s tem odstranite vašo prepoznavnost na spletu. Prav tako večino brskalnikov lahko nastavite tako, da piškotkov ne shranjujejo.

Za informacije o možnostih posameznih brskalnikov predlagamo, da si ogledate nastavitve.

Upravljalec piškotkov

Ljubljana nepremičnine d.o.o.