Alenka Godec - Legendarna slovenska pevka

Priznana pop in jazz izvajalka, je na slovensko sceno vstopila davnega leta 1988, s skladbo 'Tvoja'. Lanskega novembra je praznovala 50. rojstni dan, decembra pa izdala nov avtorski album. S tem je okronala preko četrt stoletja ustvarjalnega glasbenega delovanja.

Legendarna pevka, ki je po poklicu profesorica nemščine, je v svoji glasbeni karieri nastopala z najbolj znanimi imeni iz sveta jazza in mnogimi vrhunskimi solisti. Njeni albumi so med najbolj prodajanimi v Sloveniji, v svojem repertoarju pesmi ima poleg svojih, še vrsto slovenskih in tujih zimzelenih melodij, flmske glasbe, jazzovskih ritmov ter svetovno znanih pop skladb.

1.) Kaj vam pomeni glasba in od kje navdih?

Glasba zajema velik del mojega življenja, pa tudi življenja moje družine. Smo kar dobro utečena ekipa tako, da je to najboljša baza, na kateri lahko gradim svojo pevsko pot. Sama spišem kakšno besedilo, navdih in motivacija pa prideta vedno iz glasbe, iz melodije, iz medsebojnih odnosov.

2.) Kakšna so vaša življenjska načela?

Držim se načela, da se izogibam težavam in zakompliciranim ljudem. Pozitiva je recept za reševanje marsikatere težave.

3.) Se po svetu torej sprehajate s kotički ust navzgor?

Ja, sem pozitivna in največkrat nasmejana oseba in mislim, da me tudi ljudje vidijo tako. Za to se mi ni treba posebej trudit, taka sem. No, seveda pridejo tudi žalostni in težki trenutki, a to je življenje. Sama se rada pohecam, največkrat na svoj račun, a vsi tega ne razumejo. Zato izbiram prijatelje in sodelavce, da sem lahko sproščena in mi ni treba stalno paziti, kaj bom rekla ali naredila.

4.) Kaj vam pomeni Ljubljana?

Sem zaprisežena Ljubljančanka, z dolenjskimi koreninami. V Ljubljani sem rojena in tu živim že od rojstva. Mesto imam zelo rada, ker je lepo in v zadnjih letih se je zelo spremenilo, na bolje in lepše. Tudi parkiranje je zdaj v samem centru bolj urejeno, všeč so mi Biciklji. Obiskovalci so nad Ljubljano navdušeni, jaz jo včasih jemljem že preveč za samoumevno, a vem, da bi bila tudi jaz kot turistka nad njo navdušena. Nastopati na Kongresnem trgu ali kje drugod v Stari Ljubljani pa ima še čisto svoj poseben čar.

5.)  Plani za prihodnost?

Biti še naprej s kotički ust navzgor, prepevati in se imeti lepo z mojimi najbližjimi.

Pripravila: Urška Košir

Slike: Boštjan Tacol in Urška Košir za Dallas Records, osebni arhiv Alenke Godec

Povezava: Alenka Godec FB

Oddaj komentar

Sledite nam: