31. Grafični bienale Ljubljana - Mednarodni grafični likovni center

Ljubljanski grafični bienale je eden najstarejših na svetu. Letošnji, ki je že 31. po vrsti, hkrati obeležuje svojo šestdeseto obletnico. Na 13 prizoriščih se bo predstavilo več kot 40 umetnikov in zgodilo več kot 60 umetniških in javnih dogodkov. Vabljeni na umetniški dogodek leta v Ljubljani!

Mednarodni grafični bienale poteka že od leta 1955 in je ena najbolj odmevnih grafičnih prireditev na svetu. Z nastankom leta 1955 je postavil Ljubljano in slovensko likovno umetnost v svetovni kontekst. Mednarodni prostor je bienalu priznal status visokokakovostne prireditve, slovenska umetnost pa je zaradi bienala poznana tudi zunaj meja države.

60 LET GRAFIČNEGA BIENALA

3. julija 1955 se je v Moderni galeriji odprla 1. Mednarodna grafična razstava, ki se je ob jubilejni deseti izdaji preimenovala v bienale. V specifičnih geopolitičnih okliščinah nekadnje Jugoslavije, je prireditev postala edinstveno odprto in demokratično prizoišče za srečanja umetnikov z vsega sveta - z močno polariziranega Vzhoda in Zahoda. V estetskem pogledu je bienale sicer podpiral hegemonijo k Zahodu usmerjenega umetnostnega kanona, hkrati pa je samozavestno zagovarjal in spodbujal umetniški pluralizem. Zato je postal eno redkih mest, kjer je imela umetniška produkcija velikega dela sveta, ki je bil takrat izključen iz dominantnega diskurza, priložnost, da se enakopravno predstavi Zahodu. Bienale odtlej nenehno odraža razvoj in spremembe na področju grafične likovne umetnosti ter uživa ugled grafičnega bienala, ki je nadvse radikalno premaknil meje tega medija in na novo opredelil pojem grafike.

Letošnje tematsko izhodišče osrednje razstave bienala, ki bo na ogled v Mednarodnem grafičnem likovnem centru, je Nad tabo/ti. Misel, v naglici zabeležena v kotu neke risbe nemškega sodobnega umetnika Martina Kippenbergerja. Zdi se kot nerešena enačba ali domneva, ki nakazuje nestalnost podobe, ki jo je mogoče reproducirati ter odpira različne premisleke, ki so porodili koncept letošnjega bienala. Razstava, ki jo pripravlja letošnja kustosinja bienala Nicola Lees, bo združila tradicionalne in sodobne oblike grafične produkcije ter izpostavila njihovo skupno politično in estetsko osnovo.

Enaintrideseti grafični bienale sestavljajo: osrednja razstava Nad tabo/ti (Mednarodni grafični likovni center, Moderna galerija, park Tivoli, Jakopičevo sprehajališče, Galerija ŠKUC, Narodna univerzitetna knjižnica, Galerija Kresija, fasada Mahrove hiše); tradicionalna razstava nagrajenke Maríe Elene González (Galerija Cankarjevega doma); razstava Gilesa Rounda, ki reinterpretira zgodovino bienala (Galerija Jakopič). Osrednjo bienalsko razstavo bodo spremljale razstave nagrajencev prejšnjega, 30. grafičnega bienala ter vrsta drugih razstav in umetniških dogodkov v različnih razstaviščih po vsej Ljubljani.

PROGRAM

31. grafični bienale: Nad tabo/ti

28. 8.−3. 12. 2015

otvoritev 28. avgust ob 19. uri, MGLC

Osrednja razstava:

Nad tabo/ti
prizorišče: MGLC
Kuratorka: Nicola Lees, asistentki kuratorke: Stella Botai in Laura Mclean-Ferris
28. 8.–27. 8. 2015

Spremljevalne razstave:

Becky Beasley: Med spanjem rasteš
prizorišče: Galerija ŠKUC
kurator: Vladimir Vidmar
28. 8.–27. 8. 2015

Giles Round: Ljubljana, 1955 (2015), umetniška interpretacija zgodovine grafičnega bienala
prizorišče: Galerija Jakopič

Razstava nagrajenke 30 grafičnega bienala:

María Elena González, Serija Govorica dreves
prizorišče: Galerija Cankarjevega doma
kurator: Božidar Zrinski
28. 8.–1. 11. 2015

María Elena González je prejemnica osrednje nagrade grandprix za serijo del Govorica dreves, razstavljeno na 30. grafičnem bienalu v Ljubljani (2013). Na samostojni razstavi, na ogled v Galeriji Cankarjevega doma, nagrajeno serijo dopolni z najnovejšo produkcijo, narejeno posebej za razstavo v Ljubljani.

Vzporedne razstave:

Razstava bienalskih plakatov
prizorišče: NLB Galerija Avla
6. 8.−3. 12. 2015

Pripravila: Urška Košir

Vir: Turizem Ljubljana in MGCL

Foto: arhiv MGCL, Jaka Babnik, Urška Boljkovac za Turizem Ljubljana

Spletna stran: MGCL

Oddaj komentar

Sledite nam:

Naša spletna stran uporablja piškotke, ki se naložijo na vaš računalnik. Ali se za boljše delovanje strani strinjate z njihovo uporabo?

Več o uporabi piškotkov

Uporaba piškotkov na naši spletni strani

Pravna podlaga

Podlaga za obvestilo je spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013. Prinesel je nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika.

Kaj so piškotki?

Piškotki so majhne datoteke, pomembne za delovanje spletnih strani, največkrat z namenom, da je uporabnikova izkušnja boljša.

Piškotek običajno vsebuje zaporedje črk in številk, ki se naloži na uporabnikov računalnik, ko ta obišče določeno spletno stran. Ob vsakem ponovnem obisku bo spletna stran pridobila podatek o naloženem piškotku in uporabnika prepoznala.

Poleg funkcije izboljšanja uporabniške izkušnje je njihov namen različen. Piškotki se lahko uporabljajo tudi za analizo vedenja ali prepoznavanje uporabnikov. Zato ločimo različne vrste piškotkov.

Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo na tej spletni strani

Piškotki, ki jih uporabljamo na tej strani sledijo smernicam:

1. Nujno potrebni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo uporabo nujno potrebnih komponent za pravilno delovanje spletne strani. Brez teh piškotov servisi, ki jih želite uporabljati na tej spletni strani, ne bi delovali pravilno (npr. prijava, nakupni proces, ...).

2. Izkustveni piškotki

Tovrstni piškotki zbirajo podatke, kako se uporabniki vedejo na spletni strani z namenom izboljšanja izkustvene komponente spletne strani (npr. katere dele spletne strani obiskujejo najpogosteje). Ti piškotki ne zbirajo informacij, preko katerih bi lahko identificirali uporabnika.

3. Funkcionalni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo spletni strani, da si zapomni nekatere vaše nastavitve in izbire (npr. uporabniško ime, jezik, regijo) in zagotavlja napredne, personalizirane funkcije. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletni strani.

4. Oglasni ali ciljani piškotki

Tovrstne piškotke najpogosteje uporabljajo oglaševalska in družabna omrežja (tretje strani) z namenom, da vam prikažejo bolj ciljane oglase, omejujejo ponavljanje oglasov ali merijo učinkovitost oglaševalskih akcij. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletu.

Nadzor piškotkov

Za uporabo piškotkov se odločate sami. Piškotke lahko vedno odstranite in s tem odstranite vašo prepoznavnost na spletu. Prav tako večino brskalnikov lahko nastavite tako, da piškotkov ne shranjujejo.

Za informacije o možnostih posameznih brskalnikov predlagamo, da si ogledate nastavitve.

Upravljalec piškotkov

Ljubljana nepremičnine d.o.o.